Historisk arkiv

Ny kraft til Midt-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

De store svingningene og variasjonen i pris mellom landsdelene har vært uholdbar, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som i dag besøker Midt-Norge

-Denne vinteren har prisnivået på strøm vært uakseptabelt høyt i det nordiske markedet. De store svingningene og variasjonen i pris mellom landsdelene har vært uholdbar, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som i dag besøker Midt-Norge angående tiltak knyttet til kraftsituasjonen:

• Oppgradering av linjen fra Sverige til Midt Norge, ferdigstilles denne helgen slik at vi får 400MW økt overføringskapasitet inn til regionen.
• Reservekraftverkene på i alt 300MW gis dispensasjon i henhold til Statnetts søknad om økt beredskap.
• NVE er bedt av Statsråden om å utarbeide en fullstendig rapport om vinterens kraftsituasjon og alle relevante forhold knyttet til kraftmarkedet.
• Statsråden inviterer til et samråd med representanter for landsdelen den 7.april for å drøfte kraftsituasjonen og deltar på møte med Statnett den 8.april om fornybar energi og nettutvikling.

-400MW økt linjekapasitet inn til Midt-Norge, pluss 300MW reservekraft i økt beredskap er viktig for kraftsituasjonen i Midt Norge. Selv om prisen i dag ligger på 38 øre/Kwh så er ikke situasjonen løst ennå. Vi må få belyst alle sider ved den uholdbare situasjonen vi har hatt i vinter, NVEs undersøkelser og samrådet vil bidra til dette, sier statsråd Riis-Johansen.

I dag er statsråden i Midt-Norge for blant annet å se nærmere på det avsluttende arbeidet med overføringsforbindelsen Nea-Järpströmmen. Ved ferdigstillelse i morgen vil kapasiteten på linjeforbindelsen bli styrket med 400 MW, noe som tilsvarer over 2,5 ganger max effekt fra Alta kraftverk. Statnett vil også orientere statsråden om øvrige oppgraderinger på linjenettet inn til Midt-Norge.

I statsråd i dag ble det også vedtatt å innvilge Statnett dispensasjon fra konsesjonsvilkår og utslippstillatelser for bruk av reservekraftverkene på Tjeldbergodden og i Nyhamna. Reservekraftverkene kan redusere alvorlige konsekvenser for kraftforsyningen i landsdelen ved for eksempel store ledningsutfall eller alvorlig effektmangel. Etter at Statsråden har sett på linjen Nea-Järpstrømmen går derfor turen videre til Nyhamna der Statnett vil gi en omvisning på- og orientering om kraftverket.

-Den 7.april inviterer jeg til et samråd i Trondheim om kraftsituasjonen. Der vil jeg møte representanter for landsdelen for å høre på deres synspunkter, og for å kunne si til dem direkte at dette er en situasjon som jeg tar svært alvorlig, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Representanter for landsdelens folkevalgte organer, nærings- og arbeidstakerorganisasjoner, kraft- og nettselskap og miljøorganisasjoner er invitert til samrådet.

Videre har statsråden bedt NVE om å utarbeide en fullstendig rapport om vinterens kraftsituasjon, og hvor alle relevante forhold i kraftmarkedet vil bli vurdert. Både situasjonen i vinter, bruk av reservekraftverkene og samarbeidet i Norden skal gjennomgås.