Historisk arkiv

10 milliarder til fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statsbudsjettet 2013

Regjeringen tilfører det nye Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging 10 mrd kroner i 2013. Avkastningen av disse midlene vil bli benyttet til regjeringens nye energi- og klimateknologisatsing som forvaltes av Enova.

- Satsingen på energi- og klimateknologier i industrien er viktig for regjeringen, og jeg har stor tro på at disse midlene vil bidra til at nye teknologier og løsninger introduseres i markedet. Det vil igjen bidra til reduserte klimagassutslipp på sikt, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Som en oppfølging av Klimameldingen har regjeringen opprettet Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging med utgangspunktet i Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering. Med det nye kapitalinnskuddet vil Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging ha en kapital på 35 mrd. kroner. Avkastningen tilføres Energifondet som forvaltes av Enova.

I juni inngikk Olje- og energidepartementet en ny fireårig avtale med Enova, der det blant annet er lagt viktige føringer for energi- og klimateknologisatsingen. Satsingen har som mål å bidra til reduksjon av klimagassutslipp og bygge opp under utviklingen av energiomlegging på lang sikt. Satsingen er rettet mot støtte til demonstrasjon av nye teknologier og løsninger nær markedsintroduksjon, inklusive investeringer i fullskala produksjonslinjer i industrien. I henhold til avtalen skal Enova minimum sette av 10 prosent av de årlige, disponible midlene i Energifondet til denne satsingen. Enova skal vurdere prosjekter ut fra potensialet for kostnadseffektive utslippsreduksjoner på lang sikt. 

Enova SF er et statsforetak eid av Olje- og energidepartementet og et viktig verktøy i satsingen på en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og introduksjon av ny energi- og klimateknologi. Enova tar selv beslutning i enkeltsaker. Olje- energidepartementet deltar ikke i behandlingen av enkeltsaker og er ikke klageinstans for beslutninger fattet av Enova.