Historisk arkiv

Mottok planer for Hild og Luno

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Ola Borten Moe mottok i dag Plan for utbygging og drift (PUD) av olje- og gassfunnene Hild og Luno. Total er operatør for utbyggingen av Hild, mens Lundin er operatør for Luno.

 - Gjennom disse utbyggingene vil to nye selskaper bli operatører for selvstendige felt og dermed styrke aktørmangfoldet i utbyggingsfasen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Totale utvinnbare reserver i funnene er 188 (Hild) og 183 (Luno) millioner fat oljeekvivalenter. Totale investeringer i Hild er om lag 25 milliarder kroner og i Luno om lag 24 milliarder kroner.

 - Nye utbygginger som Hild og Luno er viktige og nødvendige for å opprettholde aktiviteten på kontinentalsokkelen over tid. Utbyggingene viser viktigheten av langsiktighet i næringen. Hild, som ble funnet i 1978, kan nå endelig bygges ut lønnsomt. Luno ble funnet i 2007 i et område det har vært leting i over 40 år. Disse to utbyggingsplanene vi nå skal behandle viser hvilke muligheter som fortsatt finnes i modne områder på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Utbyggingsplanen for Hild baserer seg på tilførsel av kraft fra land. Den foreslåtte løsningen for Luno er at feltet har lokal kraftforsyning, men den vil i tillegg være klargjort for kraft fra land.

 - Forslagene om energiløsning for disse to utbyggingsplanene viser at kraft fra land kan være hensiktsmessig for nye, selvstendige utbygginger. I vår behandling av Luno vil vi legge stor vekt på å få gode løsninger for hele Utsirahøyden. Dette gjelder både samordning mellom felt-, eksport- og energiløsning,  sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

 
Nærmere om Luno
Luno-funnet ligger i den midtre delen av Nordsjøen, 180 kilometer vest for Stavanger.
Planlagt utbyggingsløsning er en bunnfast plattform for prosessering av olje og gass. Oljen vil bli transportert i rør til Grane og videre til Stureterminalen. Gassen vil bli sendt til Sleipner eller eksportert via det britiske rørledningssystemet.

Luno-plattformen legger til rette for en samordnet utbyggingsløsning med Draupne, som mest sannsynlig vil være den neste utbyggingen på Utsirahøyden. Plattformen innehar også fleksibilitet for å fase inn andre ressurser i området.

Rettighetshaverne har foreslått Grieg som nytt navn på Luno-funnet. Olje- og energidepartementet vil i samråd med den nedsatte navnegruppen fastsette endelig navn for feltet.

Rettighetshavere i Luno-utbyggingen er Lundin Norway AS (50 %), Wintershall Norge ASA (30 %) og RWE Dea Norge AS (20 %).

(OED/LR)

Nærmere om Hild
Hild-funnet ligger i den nordlige delen av Nordsjøen, om lag 150 kilometer vest for Fedje. Planlagt utbyggingsløsning er en bunnfast plattform med full separasjon av gass og væske. Gassen vil bli eksportert via det britiske rørledningssystemet, mens oljen blir prosessert og lagret på et flytende lagerskip. Oljeeksport vil skje via skytteltankere.

Rettighetshaverne har foreslått at navnet Hild skal videreføres. Olje- og energidepartementet vil i samråd med den nedsatte navnegruppen fastsette endelig navn for feltet.

Rettighetshavere i Hild-utbyggingen er Total E&P Norge AS (51 %), Petoro AS (30 %) og Statoil Petroleum AS (19 %).

(OED/LR)