Historisk arkiv

Økt produksjon i Folgefonnverkene - Blådalsvatnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statkraft Energi AS har i dag fått tillatelse til overføring av Blådalsvatnet til Juklavatnet med inntak av 5 bekker i Kvitnadalen og Botnane i Kvinnherad kommune i Hordaland.

- Utbyggingen vil gi tilgang på ny regulerbar kraftproduksjon og er et viktig bidrag til Regjeringens satsing på mer fornybar energi. Samtidig er dette utbyggingsprosjektet et godt eksempel på mulighetene til å få mer produksjon i et område som tidligere er bygd ut, sier olje-og energiminister Ola Borten Moe.

Den totale kraftproduksjonen ved Folgefonnverkene vil øke med ca. 46 GWh/år regulerkraft. Kraftøkningen tilsvarer det årlige forbruket til ca. 2.300 husstander. Det vil ikke bli bygd nye kraftverk eller etablert nye reguleringsmagasiner.

Eksisterende kraftverk i Folgefonnverkene er Mauranger kraftverk og Jukla pumpekraftverk. Installert effekt er hhv. 250 MW og 35 MW. Vannet pumpes i dag fra Svartedalsvatnet til Juklavatnet etter forutgående tapping fra Blådalsvatnet. Prosjektet går ut på en direkte overføring fra Blådalsvatnet til Juklavatnet med inntak av bekker fra breen i Kvitnadalen og Botnane på overføringstunnelen. Dermed vil pumpedriften av Jukla pumpekraftverk bli avlastet

Tiltaket vil føre til at bekkene som tas inn på overføringstunnelen vil bli tørrlagt rett nedstrøms inntakene utenom i flomsituasjoner. De fleste bekkeinntakene er i områder som er lite tilgjengelig for allmennheten, og en fraføring av vann vil ha begrenset virkning. Tiltaket gjør ikke inngrep innenfor grensene for Folgefonna nasjonalpark.