Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Startskudd for fornybar energibølge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kvassteinåga kraftverk i Vefsna kommune i Nordland er det første kraftverket som får godkjent elsertifikater for produksjon av fornybar strøm. Dermed er startskuddet gått for en storstilt utbygging av fornybar energi i Norge.

- Vi har fått på plass et felles sertifikatmarked med Sverige fra 1.januar 2012. Nå, to uker senere, har det første kraftverket fått sertifikater for å produsere fornybar energi. Ord er blitt til handling. Startskuddet har gått for en fornybar energibølge i Norge, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Kvassteinåga kraftverk ligger i Vefsna kommune i Nordland. Det eies av Norsk Grønnkraft og ble satt i drift i september 2011. Kraftverket har en installert effekt på 4,33 MW, som gir en årsproduksjon på om lag 15 000 MWh (og dermed 15 000 sertifikater). Dette tilsvarer årsforbruket av strøm til rundt 750 husstander.
 
Målsettingen med elsertifikatmarkedet er å bygge ut til sammen 26,4 TWh ny fornybar elektrisitetsproduksjon i Norge og Sverige sett under ett innen 2020. Dette tilsvarer om lag 1/5 av dagens årsproduksjon i Norge.

Les mer om elsertifikater og se pressemelding på NVE sine sider.

Til toppen