Historisk arkiv

Tillatelse til utbygging av Smådøla kraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

AS Eidefoss har i dag fått tillatelse til å utnytte fallet i Smådøla for bygging av Smådøla kraftverk. Smådøla har utløp i innsjøen Tesse i Lom kommune. Årlig produksjon er beregnet til nær 47 GWh etter pålagt minstevannføring.

- I tillegg til et betydelig bidrag i utbyggingen av fornybar energi, kan denne utbyggingen gi verdiskapning og positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. Her blir det økning av lokale investeringer og av aktiviteten for det lokale næringslivet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Utbyggingsområdet ligger i høyfjellsnatur. Departementet er derfor opptatt av å få redusert vegetasjonsskader som oppstår.

- Erfaring fra andre prosjekter har vist at sår fra anleggsarbeidet kan minimeres gjennom god detaljplanlegging. Dersom det legges vekt på å gjøre inngrepene i terrenget minst mulig og med gode landskapsmessige utforminger, er jeg trygg på at hensynet til landskap og friluftsliv vil bli tilstrekkelig ivaretatt, sier olje- og energiministeren. 

Utbyggingen inngår i et område som i stor grad er berørt fra før. Både landskapet og vassdraget er påvirket av tidligere regulering, veger, ledningsnett, jordbruk og hyttebygging.

AS Eidefoss er eid av kommunene Lesja, Dovre, Sel, Vågå og Lom med hver sin eierandel på 20 prosent.