Historisk arkiv

Politikk er å ta ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv. 03.08.2010

Innlegg av Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som stod på trykk i Dagens Næringsliv i en noe forkortet utgave 03.08.2010.

Innlegg av Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som stod på trykk i Dagens Næringsliv i en noe forkortet utgave 03.08.2010.

DN hevder i sin lederkommentar 30. juli at jeg ikke har gjort selvstendige polititiske vurderinger i denne saken. Det er så galt som det kan bli.

Som fagstatsråd og klageinstans var det mitt ansvar å vurdere om NVEs vedtak virkelig var riktig. Dette ansvaret har jeg tatt på alvor.

Da den kritiske forsyningssikkerheten i Bergen ble kjent, fikk jeg til og med kritikk for at jeg brukte for lang tid på min vurdering. Jeg har foretatt en svært grundig og selvstendig gjennomgang av alternative traséer og sjøkabel, slik det 62-siders lange klagevedtaket viser. Reelle politisk vurderinger er gjort fra min side, nettopp fordi det har vært en så krevende sak.

Mange mennesker i bergensområdet har bare elektrisk oppvarming. Blant dem finner vi et stort antall eldre og barnefamilier. Sist vinter holdt 85.000 hustander på å miste strømmen fordi et enkelt tre falt over en kraftlinje. Jeg vil ikke utsette titusenvis av mennesker for risikoen ved at deres eneste kilde til oppvarming blir kuttet midt på vinteren. Som ansvarlig statsråd ville jeg ha påtatt meg et tungt politisk ansvar dersom jeg så bort fra denne risikoen, og unnlot å gjøre noe med forsyningssikkerhet til bergensområdet.

DN kritiserer meg for at jeg ikke har vurdert om stopp i elektrifiseringen av sokkelen vil fjerne behovet for en ny kraftlinje. Som det går fram av klagevedtaket trengs den nye kraftlinjen allerede i dag, med dagens kraftforbruk. Det er dessuten bred politisk enighet om at elektrifisering av sokkelen er et viktig og godt klimatiltak. DN kan være uenig, men for min del er det ikke aktuell politikk å reversere det arbeidet som er satt i gang for å sikre oljeinstallasjonene kraft fra land.

DN kritiserer videre regjeringen for ikke å ha vurdert å legge ned kraftkrevende industri. Det er helt riktig at dette ikke har blitt vurdert. Denne regjeringen ønsker å skape og bevare arbeidsplasser, ikke legge dem ned. Det er et tydelig politisk valg, som har bred støtte i landet vårt.

Politikk handler om å ta valg, også i vanskelige saker. Det har jeg gjort, også i saken om Sima-Samnanger. Debatten i sommer har vist at det på kort sikt muligens ville vært enklere for meg å si nei til NVEs vedtak. Men som ansvarlig statsråd må jeg se lenger frem i tid. Jeg har og tar ansvaret for å sikre bergensregionen, inkludert Norges nest største by, en tilfredsstillende forsyningssikkerhet av strøm. Og fordi ingen av alternativene ville gitt en like god forsyningssikkerhet som en 420 kV luftledning fra Sima til Samnanger, er dette en riktig beslutning.