Historisk arkiv

Østfoldpakka: Ny E18 Krosby – Knapstad framskyndes, ferdig sommeren 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Regjeringen går inn for at utbyggingen av vegprosjektet E18 Krosby – Knapstad i Østfold kan framskyndes, slik at en åtte kilometer ny firefelts veg kan åpnes for trafikk i løpet av sommeren 2010. Byggarbeidene kan starte i august i år.

- Regjeringen går inn for at utbyggingen av vegprosjektet  E18 Krosby – Knapstad i Østfold kan framskyndes, slik at en åtte kilometer ny firefelts veg kan åpnes for trafikk  i løpet av sommeren 2010. Byggarbeidene kan starte i august i år.

Dette sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i forbindelse med at det i statsråd i dag er lagt fram et forslag som gjelder ”Østfoldpakka” og utbygging og finansiering av prosjektet E 18 – Krosby – Knapstad, vest for Askim.

Bygging av ny bru over Glomma og tunnel gjennom Romsåsen inngår i prosjektet, sammen med omlegging av det lokale vegnettet vestover fra Askim. – Utbyggingen vil føre til en reduksjon av avviklings- og miljøproblemer som følger av dagens trafikk gjennom Spydeberg sentrum. I tillegg blir trafikksikkerheten vesentlig bedre, sier samferdselsministeren. 

Ifølge tidligere planer og avklaringer skulle utbyggingen av prosjektet starte i løpet av perioden 2010 – 2015.

Kostnadene for  prosjektet E18 Krosby – Knapstad er nå anslått til 961 millioner kroner. Dette er høyere enn tidligere forutsatt. Kostnadsøkningen har i hovedsak sammenheng med at det nå legges opp til å bygge firefelts veg på E18-strekningen fra Momarken til Akershus grense.


Regjeringen foreslår at bompengeselskapet kan forskuttere 140 millioner kroner av utbyggingskostnadene for E18 Krosby - Knapstad, mot tilbakebetaling fra staten i løpet av perioden 2010 – 2013.

I tråd med ønsker og vedtak fra lokalt hold, blant annet vedtak i Østfold fylkeskommune, vil kostnadsøkningen for E18 Krosby – Knapstad bli dekket ved en overføring av om lag 390 millioner kroner i statlige midler fra E6 til E18 i perioden 2006 -2009. Denne overføringen av statlige midler fører igjen til behov for økt bompengefinansiering for å kunne gjennomføre prosjekter som inngår i Østfoldpakka, det vil si vegprosjekter på E18 og E6 i Østfold.

Som følge av behov for økte bompengemidler -  og i tråd med lokale ønsker og vedtak –  blir det derfor nå foreslått enkelte endringer i bompengeopplegget for Østfoldpakka:

Bompengeperioden for Østfoldpakka utvides fra 15 til 20 år, på både E6 og E18. Med virkning fra 2010 skal bompengetakstene på E18 økes fra 20 kroner til 25 kroner for personbil og fra 40 kroner til 50 kroner for tyngre kjøretøy.  

 

 

For flere opplysninger – se: St.prp.nr 79 (2006-2007) Revisjon og sluttføring av Østfoldpakka fase 1 – utbygging og finansiering av prosjektet E18 Krosby – Knapstad – plassering av bomstasjon på fylkesveg 311 Osloveien