Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2008

Effektiv og sikker luftfart i hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen vil legge til rette for en effektiv og sikker luftfart i alle deler av landet. Det skal sikres et flyplassnett med tilbud i hele landet ved at overskuddsflyplasser fortsetter å betale for bedriftsøkonomisk ulønnsomme flyplasser. Samlet budsjettforslag til luftfartsformål er på 711 millioner kroner, en økning på 4,7 prosent fra 2007.

For 2008 er det foreslått 501,4 millioner kroner til statlig kjøp av innenlandske flyrutetjenester som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme. Bevilgningsforslaget til kjøp av flyruter er 5,4 prosent høyere enn saldert budsjett i 2007. Økningen henger sammen med at regjeringen foreslår å øke CO2-avgift på innenlands flytrafikk med 10 øre per liter.

Samferdselsdepartementet vil bidra til et sterkere fokus på miljø innenfor luftfarten ved å styrke kompetansen på dette feltet i de kommende årene.

Samferdselsdepartementet skal etter planen legge fram en strategi for norsk luftfart innen utgangen av 2007. Strategien skal gi oversikt over situasjonen i luftfarten og vurdere eventuelle tiltak.

Avinor AS

Det er ikke foreslått statlige tilskudd til Avinors regionale flyplasser i 2008.
På grunnlag av foreløpig resultatanslag for 2007 budsjetteres det med et utbytte på 398 millioner kroner fra Avinor i 2008.

Tilskudd til ikke-statlige flyplasser

Regjeringen foreslår 13,4 millioner kroner i tilskudd til ikke-statlige flyplasser. Dette gjelder tilskudd til flyinformasjonstjenesten ("AFIS-tilskudd") ved ikke-statlige flyplasser med rutetrafikk.

Luftfartstilsynet

Til Luftfartstilsynet foreslås en bevilgning på 149,2 millioner kroner. Dette er en økning på 9,6 millioner kroner, som skal styrke Luftfartstilsynets driftsbudsjett. Det er nødvendig å styrke driften i tilsynet i forbindelse med nye og ressurskrevende oppgaver, blant annet som tilsynsvirksomhet for å følge opp nye europeiske sikkerhetsbestemmelser.

Økt bevilgning til Statens havarikommisjon for transport

Regjeringen foreslår å bevilge 47 millioner kroner til Statens havarikommisjon for transport. Dette er en økning på 9,7 millioner kroner sammenlignet med 2007. Økningen henger i all hovedsak sammen med at ansvarsområdet til kommisjonen fra 1. juli neste år skal utvides til også å omfatte ulykker og alvorlige hendelser i sjøfarten. Kommisjonen får dermed ansvar for å undersøke ulykker og alvorlige hendelser innen sjøfart, sivil luftfart, jernbane- og vegtransport, i tillegg til arbeidsulykker i sjøfarten.

Til redaksjonen
Flere pressemeldinger om samferdselsbudsjettet for 2008 og fylkesvis oversikt over bevilgninger – se våre nettsider om statsbudsjettet