Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2008

Fylkesoversikt - forslag og tiltak i samferdselssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Oversikt over forslag og tiltak i statsbudsjettet for 2008, for dei ulike fylka.

Fylkesoversikt

 

Østfold

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Østfold, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

377 millioner kroner er foreslått som statlige bevilgninger til arbeid på E18 på stamvegstrekningen Riksgrensen/Ørje - Oslo. I tillegg er det regnet med 95 millioner kroner i bompenger. Innenfor denne rammen legges det opp til å fullfinansiere prosjektet Momarken - Sekkelsten.  I tillegg prioriteres videreføring av prosjektet Krosby – Knapstad. Det er også forutsatt midler til legging av slitelag på strekningene Ørje – Eidsberg grense og Sekkelsten – Krosby.

Til prosjektet Momarken – Sekkelsten er det for 2008 satt av i alt 220 millioner kroner, medregnet 185 millioner kroner i statlig tilbakebetaling til bompengeselskapet. Prosjektet omfatter bygging av 6,2 kilometer firefelts veg i ny trasé i kommunene Eidsberg, Trøgstad og Askim. Vegen bygges med 20 meter vegbredde og midtrekkverk. I tillegg omfatter prosjektet omlegging av riksveg 22 på en om lag 1,3 kilometer lang strekning. Prosjektet ble åpnet  for trafikk i august 2007.

Til E18 Krosby – Knapstad er det satt av 200 millioner kroner. Av dette beløpet forutsettes 70 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter bygging av 8 kilometer firefelts veg i kommunene Askim, Spydeberg og Hobøl. Vegen bygges med 20 meter vegbredde og midtrekkverk. Ny bru over Glomma og tunnel gjennom Romsåsen inngår i prosjektet, sammen med omlegging av lokalvegnettet vestover fra Askim. Anleggsarbeidet tok til i august i år, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2010.

Til prosjektet E6 fra Svinesund og gjennom Sarpsborg (Svingenskogen - Åsgård) er det ført opp i alt 660 millioner kroner. Av dette forutsettes 540 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter utvidelse av eksisterende E6 fra to- og trefelts veg til firefelts veg på en 34 kilometer lang strekning i kommunene Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og Råde. Vegen bygges med 26 meter vegbredde og midtrekkverk.  I prosjektet inngår blant annet bygging av ny bru over Glomma parallelt med dagens bru. Den 3 kilometer lange strekningen fra Solli til Åsgård ble åpnet for trafikk i 2006, og den 4 kilometer lange strekningen  Svingenskogen – Slang ble åpnet i juli 2007.  Hele  prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 2008.

For ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 66 millioner kroner. I tillegg er det regnet med at Østfold får stilt til disposisjon 37 millioner kroner i bompenger. Dette beløpet er fordelt med 20 millioner kroner fra Østfoldpakka til sidevegstiltak knyttet til utbygging av E18 og 17 millioner kroner fra innkrevingen på riksveg 108 i Hvaler til utbedring av fylkesveg 472 til Utgårdskilen.

Innenfor den statlige rammen for ”øvrige riksveger” prioriteres mindre investeringstiltak. En vesentlig del av midlene vil bli brukt til å videreføre arbeidene med å utbedre riksveg 108 Hvalertunnelen. I tillegg prioriteres trafikksikkerhetstiltak.

I budsjettforslaget er det vist til at Stortinget har sluttet seg til forslag om delvis bompengefinansiert utbygging av prosjektet riksveg 108 Ny Kråkerøyforbindelse i Fredrikstad, og at Statens vegvesen har innhentet tilbud på de to største entreprisene.   – Tilbudene er vesentlig høyere enn forutsatt, og det er derfor ikke grunnlag for å inngå kontrakter og starte arbeidene høsten 2007 som tidligere forutsatt. Fredrikstad kommune og Statens vegvesen vurderer nå nye finansieringsløsninger og kontraktsformer. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til revidert kostnadsoverslag, framdrifts- og finansieringsplan så snart det foreligger tilstrekkelige avklaringar, går det fram av budsjettforslaget.

Innenfor forslaget til bevilgning for kapasitetsøkende tiltak på jernbanenettet prioriteres  utbygging av Berg kryssingsspor på Østfoldbanen og nødvendig opprusting av Rolvsøysund jernbanebru på Østfoldbanen. På Østfoldbanen vil det dessuten bli gjennomført fornyelse av skinnegangen, blant annet ballastrensning.

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Fredrikstad/Sarpsborg og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler frå ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Akershus

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Akershus, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til utbyggingen av stamvegstrekningen E6 Vinterbru - Assurtjern er det ført opp en statlig bevilgning på 585 millioner kroner. Prosjektet omfatter bygging av ny firefelts veg på en 5,7 kilometer lang strekning i kommunene Ås, Oppegård og Ski, og er siste etappe for utbyggingen av E6 til firefelts veg mellom Svinesund og Oslo. I prosjektet inngår en tunnel på 3,6 kilometer. Anleggsarbeidene startet i september 2006, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2009.

Til stamvegstrekningen riksveg 2 Kløfta - Riksgrensen/Magnor er det foreslått en statlig investeringsramme på 58,6 millioner kroner. I tillegg kommer 41 millioner kroner som forutsettes stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Innenfor denne rammen fullfinansieres prosjektet riksveg 2 Kløfta - Nybakk, og til dette prosjektet er det satt av i alt 82 millioner kroner. Av dette beløpet forutsettes 41 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. 

Prosjektet Kløfta - Nybakk omfatter bygging av om lag 10,5 kilometer ny firefelts veg i Ullensaker kommune. Hele strekningen bygges med 16 meter vegbredde og midtrekkverk. Utbyggingen vil korte inn eksisterende riksveg 2 med om lag 1,5 kilometer. Delstrekningen Kløfta – Borgen ble åpnet for trafikk i oktober 2006, mens resten av prosjektet ventes åpnet i oktober 2007.

Til sammen 500 millioner kroner er satt av til E6-prosjektet Hovinmoen – Dal i Akershus og Skaberud – Kolomoen i Hedmark. Prosjektet omfatter første etappe av den planlagte utbyggingen av E6 til firefelts veg mellom Gardermoen i Akershus og Kolomoen i Hedmark. E6-strekningen Hovinmoen – Dal er 11 kilometer. Vegen bygges med 26,5 meter vegbredde og midtrekkverk.  Midlene i 2008 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Til stamvegprosjektet E16 Wøyen - Bjørum i Bærum er det for 2008 avsatt i alt 375 millioner kroner til videre anleggsarbeid, fordelt med 265 millioner kroner i statlige bevilgninger og 110 millioner kroner i bompengemidler. Prosjektet omfatter ny E16 på en 5,1 kilometer lang strekning nord for Sandvika. To tunneler med samlet lengde på 2,5 kilometer inngår i prosjektet. Vegen bygges med 20 meter vegbredde og midtrekkverk. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 2008.  

9,9 millioner kroner er for 2008 avsatt som statlig investeringsramme for stamvegstrekningen riksveg 23 Lier - Drøbak - Vassum. I tillegg er det regnet med at det blir stilt til disposisjon 8 millioner kroner i bompenger fra Vegpakke Drammen, som lån.  Midlene vil bli nyttet til planlegging.

Til stamvegstrekningen riksveg 35 Jessheim - Hønefoss - Hokksund er det for 2008
foreslått en statlig investeringsramme på 3,8 millioner kroner. Midlene vil bli brukt til planlegging.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på  197,1 millioner kroner for 2008. I tillegg er det regnet med at Akershus får stilt til disposisjon i alt 470 millioner kroner fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2. Av bompengemidlene forutsettes 131 millioner kroner brukt til investeringer på stamvegnettet og 339 millioner kroner til tiltak på øvrig riksvegnett. Av dette er 91 millioner kroner fra Oslopakke 2.

Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på tiltak for kollektivtrafikken og bygging av gang- og sykkelveger. I tillegg prioriteres trafikksikkerhets-, miljø- og servicetiltak. Ved hjelp av ”vegmidler”, det vil si statlige bevilgninger og bompenger, forutsettes det brukt om lag 230 millioner kroner til investeringstiltak for kollektivtrafikken i Akershus i 2008. Av dette beløpet er 44 millioner kroner statlige midler. Det er lagt vekt på å videreføre arbeidet med å øke  hastigheten og framkommeligheten for kollektivtrafikken. I tillegg prioriteres forbedret tilgjengelighet til kollektivtilbudene gjennom utbedring av kollektivknutepunkter og terminaler.

Innenfor rammen legges det opp til fullfinansiering av prosjektet riksveg 154 Søndre Tverrveg i Ås og Ski kommuner. Prosjektet delfinansieres med tilskudd fra private grunneiere, og det åpnes for trafikk i oktober 2007.

Det er ellers forutsatt bompenger fra Oslopakke 1 til å starte arbeidene med å utbedre riksveg 154 Nordbyveien mellom Ås grense og Jernbaneveien i Ski kommune. I tillegg er det satt av bompengemidler til å starte arbeidene med å bygge Løkkeåstunnelen på riksveg 164 ved Sandvika i Bærum. Anleggstart er avhengig av at det foreligger planavklaring for disse to prosjektene.
 
- I budsjettforslaget blir det vist til at Akershus fylkesting i mai i år vedtok at Fornebubanen skal etableres som en regional bybaneløsning. - Arbeidet med å planlegge en regional bybaneløsning er satt i gang, og vil bli gjennomført i et samarbeid mellom Akershus fylkeskommune, Statens vegvesen, Jernbaneverket, Oslo kommune og Bærum kommune. På bakgrunn av den informasjon som er tilgjengelig, vil det være mulig å føre en bybane gjennom Lysaker med overgangsmulighet til tog på flere måter. Samferdselsdepartementet har overfor Akershus fylkeskommune skriftlig bekreftet at det statlige bidraget på 600 millioner kroner over Samferdselsdepartementets budsjett ligger fast, går det fram av budsjettforslaget.

Over Jernbaneverkets investeringsbudsjett er det ført opp i alt 890 millioner kroner til videre arbeid på strekningen Lysaker – Asker, på Drammenbanen. Av dette beløpet skal 230 millioner kroner nyttes til prosjektet Lysaker stasjon. 660 millioner kroner går til arbeid med et nytt dobbeltspor Lysaker – Sandvika, med sikte på at dette arbeidet skal være ferdig i 2011.

Prosjektet Lysaker stasjon omfatter 0,9 kilometer nytt dobbeltspor, medregnet ny jernbanebru over Lysakerelva. I tilknytning til den nye stasjonen skal det bygges ny busstasjon. Etter tidligere planer skulle Nye Lysaker stasjon samordnes med en ny såkalt automatbane mellom Lysaker og Fornebu. Akershus fylkeskommune har nå vedtatt at det ikke skal bygges automatbane, og at det i stedet skal legges opp til å bygge en bybaneforbindelse til Fornebu. – Samferdselsdepartementet har derfor bedt Jernbaneverket om å stanse arbeidet med tilrettelegging for en automatbaneløsning på Lysaker stasjon, går det fram av budsjettforslaget, går det fram av budsjettforslaget.

Innenfor programområdet ”Stasjoner og knutepunkter” er det på Jernbaneverkets investeringsbudsjett satt av midler til videre arbeid med ombyggingstiltak ved Strømmen jernbanestasjon. Tiltakene vil bedre tilgjengeligheten til stasjonen.

I budsjettforslaget blir det vist til at det nå foreligger godkjent kommunedelplan for utbygging av dobbeltspor Kolbotn – Ski. Jernbaneverket er nå i ferd med å revurdere det planlagte trasevalget, blant annet med bakgrunn i valg av stoppmønster, og Jernbaneverket vurderer nå mulig tilkopling av Østre linje på Østfoldbanen til nytt dobbeltspor nord for Ski stasjon.

Innenfor Jernbaneverkets investeringsbudsjett er det avsatt midler til planlegging av dobbeltspor på strekningen Eidsvoll – Hamar. Planleggingen, som nå er i gang, skjer i samarbeid med Statens vegvesen.

Tilbake til fylkesoversikten

Oslo

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Oslo, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til riksveg 150 Ringveg 3 (Ulvensplitten - Tjernsmyr) i Oslo er det avsatt en statlig investeringsramme på 10 millioner kroner for 2008. I tillegg er det regnet med 90 millioner kroner i tilskudd frå Oslo kommune til finansiering av lokalvegnettet som inngår i prosjektet Ulvensplitten – Sinsen. De statlige midlene vil bli brukt til mindre investeringstiltak, i all hovedsak bygging av gang- og sykkelveger.

Øvrig aktivitet forutsettes dekket gjennom midler som ble stilt til disposisjon for prosjektet i 2006. Målet er at anleggsarbeidene skal komme i gang igjen våren 2008, slik at prosjektet kan åpnes for trafikk i 2012. Ny reguleringsplan for prosjektet ble godkjent av Oslo kommune i juni i år, og arbeidet med den eksterne kvalitetssikringen er startet. – Samferdselsdepartementet tar sikte på å komme tilbake til revidert kostnadsoverslag, framdrifts- og finansieringsplan for prosjektet i løpet av høsten 2007, i forbindelse med Oslopakke 3, går det fram av budsjettforslaget.

178 millioner kroner er ført opp til utbedring, utskifting og oppgradring av teknisk utstyr i Festningstunnelen, på E18 i Oslo. Arbeidene omfatter styringssystemer, ventilasjon, skilt og annet trafikkteknisk utstyr. I tillegg omfatter tiltakene også etablering av videoovervåkning med såkalt automatisk hendelsesdetektering (AID). Av hensyn til trafikkavviklingen i området er det viktig at tiltakene fullføres før Bjørvikaprosjektet blir åpnet for trafikk i 2010. Prosjektet forutsettes i sin helhet finansiert med bompenger fra Oslopakke. Arbeidene ventes fullført sommeren 2009.

For prosjektet ”Vegutbygging i Bjørvika” er det for 2007 lagt til grunn en statlig investeringsramme på 399,8 millioner kroner. Av dette beløpet er 54 millioner kroner innenfor rammen i Nasjonal transportplan 2006-2009. I tillegg er det lagt til grunn at det skal brukes 440 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 1.
 
Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 229 millioner kroner. I tillegg er det regnet med at Oslo får stilt til disposisjon til sammen 810 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 1 og Oslopakke 2. Av bompengemidlene forutsettes det 625 millioner kroner til tiltak på stamvegnettet, medregnet 440 millioner kroner til  E 18 Bjørvikaprosjektet. I tillegg forutsettes 185 millioner kroner til tiltak på øvrig riksvegnett. Av dette kommer 139 millioner kroner fra Oslopakke 2. Det er elles lagt til grunn et tilskudd på 47 millioner kroner frå Oslo kommune som tilbakebetaling på lånet til T-baneringen.

Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på kollektivtrafikktiltak. I tilegg prioriteres bygging av gang- og sykkelveg langs E6 mellom Furuset og bygrensen.

Det forutsettes benyttet om lag 250 millioner kroner til kollektivtrafikktiltak i  Oslo i 2008. Av dette utgjør statlige midler 25 millioner kroner, 47 millioner kroner er tilskudd fra Oslo kommune, mens resten dekkes ved hjelp av bompenger. Innenfor denne rammen legges det opp til å videreføre arbeidene med opprusting av Kolsåsbanen og Jernbanetorget knutepunkt. I tillegg prioriteres framkommelighetstiltak for buss og trikk og tiltak for å bedre tilgjengeligheten til kollektivtilbudene gjennom utbedring av kollektivknutepunkt. Det legges blant opp til å starte arbeidene med å ruste opp Schweigaards gate i forbindelse med Vaterland bussterminal. For flere prosjekter i Oslo er anleggsstart avhengig av at det foreligger planavklaring.

Det arbeides med sikte på åpning av Kolsåsbanen fram til Åsjordet sommeren 2008, mens strekningen videre til Akershus grense ventes fullført sommeren 2009. Det er varslet kostnadsøkning for prosjektet. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til prosjektet i forbindelse med planlagt framlegging av første trinn av Oslopakke 3 høsten 2007.

- Utbedringen av riksveg 4 Carl Berners plass videreføres i 2008. I tillegg legges det opp til å utvide riksveg 191 Nedre Kalbakkvei til firefelts veg på strekningen Strømsveien – Alfasetveien. Videre legges det opp til å starte arbeidene med å ruste opp riksveg 168 Bogstadveien. Det foreligger ikke godkjent reguleringsplan for prosjektet. I tillegg er det uenighet mellom Oslo kommune og Statens vegvesen om dekning av kostnadene ved utskifting av nedslitte skinner for sporvogn. Samferdselsdepartementet forutsetter at disse forholdene er avklart før eventuell anleggsstart, går det ellers fram av budsjettforslaget.

40 millioner kroner er satt av til strakstiltak ved Alnabru godsterminal. Midlene skal nyttes til strakstiltak for å øke kapasiteten, i påvente av at ny terminal blir ferdig. Strakstiltakene blir gjennomført i 2007 og 2008, og vil føre til en kapasitetsøkning på 20 prosent, sammenlignet med dagens kapasitet. I tillegg er det satt av midler til videre planlegging og kjøp av grunn for utbyggingsprosjektet ”Alnabru godsterminal”. - Kostnadene for prosjektet har nå vist seg å være mye større enn det som tidligere har vært regnet med. Jernbaneverket er i ferd med å utarbeide nye planer som må gjennomgå ekstern kvalitetssikring før prosjektet kan få ny bevilgning. Samferdselsdepartementet tar sikte på å komme med forslag til ny bevilgning i forbindelse med statsbudsjettet for 2009, går det fram av budsjettforslaget.

Over Jernbaneverkets budsjett for neste år er det satt av midler til opprusting av Geita bru i Oslo.

Innenfor programområdet ”Stasjoner og knutepunkter” er det avsatt midler til ombyggingstiltak på stasjonene Haugenstua og Nationaltheatret (brannsikring).

Neste år vil det bli gjennomført en oppgradering av signal- og sikringsanleggene på Oslo S og utbedring av publikumsområdene på Nationaltheatret stasjon.

En betydelig del av vedlikeholdsbevilgningen vil bli brukt til fornyelse av skinnegangen i Oslo-området, for å bedre  punktligheten i togtrafikken

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Oslo og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler fra ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Hedmark

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Hedmark, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til sammen 500 millioner kroner er satt av til E6-prosjektet Hovinmoen – Dal i Akershus og Skaberud – Kolomoen i Hedmark. Prosjektet omfatter første etappe av den planlagte utbyggingen av E6 til firefelts veg mellom Gardermoen i Akershus og Kolomoen i Hedmark. De to delstrekningene er planlagt åpnet for trafikk i 2009.

Strekningen Hovinmoen - Dal er 11 kilometer lang, og bygges med 26,5 meter vegbredde og midtrekkverk. Strekningen Skaberud – Kolomoen i Hedmark er 12 kilometer lang. Fra Skaberud til Skavabakken blir vegbredden 20 meter. Videre nordover til Kolomoen blir samlet vegbredde noe større som følge av at avstanden mellom kjørebane blir tilpasset terrenget. Midlene i 2008 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

For stamvegen riksveg 3 Kolomoen i Hedmark - Ulsberg i Sør-Trøndelag er det for 2008 foreslått en statlig investeringsramme på 36,8 millioner kroner. Midlene vil bli brukt til breddeutvidelse på strekningen Nordre Bjorå bru – Atna i Hedmark og til å dekke merkostnader på prosjektene Hovda bru – Fjell i Hedmark og Gullikstad – Ulsberg i Sør-Trøndelag. Begge prosjektene ble åpnet for trafikk i 2006.

Til ”øvrige riksveger” i Hedmark, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 52 millioner kroner. Midlene er i sin helhet prioritert til mindre investeringstiltak, med hovedvekt på bygging av gang- og sykkelveger og mindre utbedringer.

Innenfor Jernbaneverkets investeringsbudsjett er det satt av midler til planlegging av dobbeltspor på strekningen Eidsvoll – Hamar. Planleggingen, som nå er i gang, skjer i samarbeid med Statens vegvesen.

På Kongsvingerbanen vil det bli gjennomført fornyelsesarbeider på skinnegangen, i form av ballastrensning.

Tilbake til fylkesoversikten

Oppland

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Oppland, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

For E6 Oslo - Trondheim er det prioritert midler til planlegging av E6 på strekningene Gardermoen - Kolomoen og Lillehammer - Otta.

I alt 24,2 millioner kroner er foreslått som statlig investeringsramme for riksveg 4 Oslo – Mjøsbrua. Innenfor denne rammen prioriteres mindre investeringstiltak og midler til planlegging. I tillegg er det forutsatt midler til legging av slitelag på riksveg 4 ved Raufoss.

For riksveg 15 Otta - Måløy er det foreslått en statlig investeringsramme på 2,4 millioner kroner. Midlene vil bli brukt til å dekke merkostnader ved omlegging av riksveg 15 utenom tettstedet Vågåmo. Prosjektet ble åpnet for trafikk i 2006.

Til stamvegen E136 Dombås - Ålesund er det foreslått en statlig investeringsramme på 26 millioner kroner. Innenfor denne rammen har en prioritert bygging av gang- og sykkelveg langs Lesja. I tillegg blir prosjektet Horgheimseidet - Sogge bru i Rauma fullfinansiert. Prosjektet åpnet for trafikk i 2006.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 62 millioner kroner. Av dette beløpet er 8 millioner kroner satt av til rassikring. I tillegg er det regnet med at Oppland får stilt til disposisjon 74 millioner kroner i bompenger og tilskudd.

Innenfor denne samlede rammen på 136 millioner kroner legges det opp til å bruke i alt 90 millioner kroner til å videreføre arbeidene på prosjektet riksveg 255 Jørstad – Segalstad bru med tilstøtende vegsystem. Av dette beløpet er 69 millioner kroner bompenger, 5 millioner kroner er tilskudd fra lokalt hold, mens resten dekkes ved hjelp av statlige bevilgninger.

I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og bygging av gang- og sykkelveger.

Rassikringsmidlene vil i hovedsak bli nyttet til å fullføre forsøket med å sikre den østlige delen av Stavbrekkfonna på riksveg 63 mellom Geiranger og Grotli med snøanker.

For neste år er det for Gjøvikbanen ført opp 78 millioner kroner til statlig kjøp av persontransporttjenester med tog fra NSB Anbud AS.

Tilbake til fylkesoversikten

Buskerud

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Buskerud, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til stamvegprosjektet E18 Frydenhaug - Eik, sør for Drammensbrua, er det ført opp 210 millioner kroner. Prosjektet omfatter utvidelse av eksisterende veg fra to til fire felt på en om lag 3 kilometer lang strekning nær fylkesgrensen til Vestfold. Vegen bygges med 29 meter bredde. Når prosjektet står ferdig, vil det være sammenhengende firefelts veg på E18 mellom Oslo og Tønsberg. Anleggsarbeidene startet i april 2006, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 2008. Noe etterarbeid vil gjenstå til 2009. 

9,9 millioner kroner er for 2008 avsatt som statlig investeringsramme for stamvegstrekningen riksveg 23 Lier - Drøbak - Vassum. I tillegg er det regnet med at det blir stilt til disposisjon 8 millioner kroner i bompenger fra Vegpakke Drammen, som lån. Midlene vil bli nyttet til planlegging.

Til stamvegstrekningen riksveg 35 Jessheim - Hønefoss - Hokksund er det for 2008
foreslått en statlig investeringsramme på 3,8 millioner kroner. Midlene vil bli brukt til planlegging.

For hele stamvegstrekningen riksveg 7/riksveg 52 Hønefoss - Gol - Borlaug er det for 2008 foreslått en samlet statlig investeringsramme på 32,1 millioner kroner. Innenfor denne rammen legges det opp til anleggsstart på prosjektet riksveg 7 Ramsrud – Kjeldsbergsvingene, ved Hønefoss.  For 2008 er det foreslått 20 millioner kroner til prosjektet, som omfatter bygging av om lag 5 kilometer ny veg. Utbyggingen vil føre til mer effektiv trafikkavvikling, med reduserte transportkostnader og bedre trafikksikkerhet. Anleggsarbeidene skal etter planen ta til høsten 2008, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2011.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det for 2008 foreslått en statlig investeringsramme på 154,7 millioner kroner. I tillegg er det regnet med at Buskerud får stilt til disposisjon 17 millioner kroner i bompenger fra Vegpakke Drammen som lån til prosjektet riksveg 283 Øvre Sund bru. Det er elles regnet med 5 millioner kroner i tilskudd til bygging av gang- og sykkelveg langs riksveg 285 i Lier kommune.

Det er lagt opp til å bruke i alt 82 millioner kroner til å videreføre byggingen av Øvre Sund bru i 2008. 42 millioner kroner er forutsatt i statlig refusjon til Drammen kommune for bygging av undergang på riksveg 283 under jernbanen på Grønland. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak.

Innenfor Jernbaneverkets investeringsbudsjett er det lagt opp til bygging av ny sporsløyfe ved Drammen stasjon, slik at Flytoget kan snu i Drammen, i stedet for i Asker.

3,8 millioner kroner er foreslått bevilget over Samferdseldepartementets budsjett til Buskerud fylkeskommune som kompensasjon for nedleggingen av lokaltoget Oslo – Geilo (”Vøgne”).  Slikt beløp har tidligere vært bevilget over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett.

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Drammen og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler frå ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Vestfold

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Vestfold, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til E18 Kopstad - Gulli er det foreslått en bevilgning på 100 millioner kroner over statsbudsjettet.  Prosjektet omfatter bygging av 12 kilometer firefelts veg i kommunene Horten, Re og Tønsberg. Vegen bygges med 29 meter bredde. Prosjektet åpnes for trafikk i oktober 2007. - Midlene for 2008 vil bli brukt til tilbakebetaling av lån for å sikre rasjonell anleggsdrift i 2007, restarbeider, grunnervervs- og byggherrekostnader. Omlegging av eksisterende E18, sluttoppgjør og en del grunnervervs- og byggherrekostnader vil gjenstå til 2009, går det fram av budsjettforslaget.

425 millioner kroner er avsatt til E18 Langåker - Bommestad. Prosjektet inngår i planene for videre utbygging av E18 i Vestfold til firefelts veg. Prosjektet blir finansiert ved hjelp av bompenger og omfatter bygging av om lag 8 kilometer ny firefelts veg i Sandefjord og Larvik kommuner, vest for dagens E18. Vegen bygges med 29 meter vegbredde. Anleggsarbeidene startet i januar 2007, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2009. Midlene i 2008 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 57,2 millioner kroner. I tillegg er det regnet med at Vestfold får stilt til disposisjon 245 millioner kroner i bompenger, fordelt med 125 millioner kroner til Tønsbergpakken og 120 millioner kroner til videreføring av  prosjektet riksveg 306 Kirkebakken - Re grense, som i sin helhet finansieres med bompenger.

Innenfor Tønsbergpakken fullfinansieres arbeidene på prosjektet riksveg 311 Ringveg øst – vest  Kjelle – Kilen.  Prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 2007. I tillegg fullføres arbeidene på gang- og sykkelvegen langs riksveg 308 mellom Kjøpmannskjær og Verdens ende. I budsjettforslaget er det dessuten prioritert statlige midler til trafikksikkerhetstiltak og tiltak for gående og syklende.

Utenfor Tønsbergområdet prioriteres statlige midler til mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. I tillegg prioriteres bygging av gang- og sykkelveger og tiltak for kollektivtrafikken.

I budsjettforslaget blir det vist til at detaljplanarbeidet for jernbaneprosjektet Holm – Nykirke begynte i juni i år, med sikte på at reguleringsplan skal være ferdig primo 2008. Planarbeidet vil bli delt i to, med sikte på at byggeplan for strekningen Holm – Holmestrand skal være ferdig i 2008, etterfulgt av byggeplan for strekningen Holmestrand – Nykirke.

For prosjektet Farriseidet – Porsgrunn på Vestfoldbanen er det utarbeidet detaljplan for delstrekningen Telemark grense – Porsgrunn, og reguleringsplanen ble godkjent i 2002. Jernbaneverket har satt i gang arbeid med detaljplan for denne delstrekningen, med sikte på at reguleringsplanen skal ut på offentlig behandling ved årsskiftet 2007/2008.

Dobbeltsporstrekningen Barkåker – Tønsberg, på Vestfoldbanen, er ferdig planlagt. Samferdselsdepartementet har likevel valgt å vente med igangsetting av dette prosjektet, fordi man har valgt å prioritere rasjonell framdrift av de store prosjektene som allerede er satt i gang.

Det vil neste år bli foretatt fornyelse av skinnegangen på Vestfoldbanen, i form av ballastrensning.

Tilbake til fylkesoversikten

Telemark

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Telemark, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

45 millioner kroner foreslått som bevilgning over statsbudsjettet til prosjektet E134 Haukelitunnelene. Prosjektet omfatter tiltak som gi en frihøyde på 4,2 meter i tunnelene over Haukeli og nødvendige tiltak som følger av dette. Arbeidene i Vågslidtunnelen i Telemark ble gjennomført i 2005-2006. I tillegg er frihøyden i de øvrige tunnelene økt til 4,1 meter gjennom enkle tiltak. De gjenstående arbeidene for å få 4,2 meter frihøyde i samtlige tunneler skal i all hovedsak utføres i Haukelitunnelen og i den østligste delen av Røldalstunnelen.

Til stamvegstrekningen riksveg 36 Seljord - Eidanger er det foreslått en statlig investeringsramme på 12,5 millioner kroner. Midlene vil i all hovedsak bli nyttet til mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak og bygging av gang- og sykkelveger.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 126 millioner kroner. I tillegg er det regnet med at Telemark får stilt til disposisjon 40 millioner kroner i forskudd.

Det legges opp til å videreføre arbeidene på strekningen  Eklund – Sannidal, som inngår i utbedringen av riksveg 38 Innfartsveg til Kragerø. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 2008. Det legges dessuten opp til anleggsstart på prosjektet riksveg 360 Hjuksevelta i Sauherad kommune. Prosjektet finansieres med forskudd fra Telemark fylkeskommune. I tillegg prioriteres midler til mindre investeringstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer. 

For jernbaneprosjektet Farriseidet – Porsgrunn på Vestfoldbanen er det utarbeidet detaljplan for delstrekningen Telemark grense – Porsgrunn, og reguleringsplanen ble godkjent i 2002. Jernbaneverket har satt i gang arbeid med detaljplan for denne delstrekningen, med sikte på at reguleringsplanen skal ut på offentlig behandling ved årsskiftet 2007/2008.

12 millioner kroner foreslås bevilget til Telemark fylkeskommune for å opprettholde den lokale tografikken på Bratsbergbanen.

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Porsgrunn/Skien og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler frå ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Aust-Agder

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Aust-Agder, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til riksveg 9 Kristiansand - Haukeligrend er det foreslått en statlig investeringsramme på 10,6 millioner kroner. I tillegg er det regnet med 6 millioner kroner i bompenger. Innenfor denne rammen prioriteres i all hovedsak tiltak innenfor Setesdalspakka. Utbedringen av riksveg 9 på strekningen Ose – Tveit ventes fullført i september 2008.
- På grunn av kostnadsøkninger er det behov for å gjennomgå Setedalspakka på nytt. Samferdselsdepartementet vil vurdere Statens vegvesens forslag til sluttføring av pakka og ta initiativ til lokalpolitisk behandling av det skisserte opplegget, går det fram av budsjettforslaget.

19 millioner kroner fra Aust-Agderpakka er avsatt for å dekke Statens kostnader knyttet til lokal prosjektorganisasjon for prosjektet E18 Grimstad – Kristiansand. I tillegg er det satt av midler til noen mindre arbeider som ikke inngår i OPS-kontrakten. Prosjektet omfatter bygging av 38 kilometer ny firefelts veg fra Øygardsdalen i Grimstad kommune til Rona i Kristiansand kommune. Vegen bygges med 20 meter vegbredde og midtrekkverk. Prosjektet skal gjennomføres som et prøveprosjekt for OPS-ordningen (offentlig-privat samarbeid). Delstrekningene Øygårdsdalen – Tjoretjerra og Dyreparken – Rona ventes åpnet for trafikk i juli 2008. Hele strekningen Øygardsdalen – Rona ventes åpnet for trafikk høsten 2008. Strekningen Dyreparken – Rona inngår ikke i Aust-Agderpakka. Statens vegvesens kostnader knyttet til denne strekningen finansieres derfor med statlige midler.

For ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 49 millioner kroner, medregnet 2 millioner kroner til forsøket med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i Kristiansandsregionen. I tillegg er det regnet med en million kroner i tilskudd fra lokalt hold, med sikte på at midlene skal nyttes til utbedring av riksveg 415 i Vegårdshei kommune. Innenfor denne rammen prioriteres i all hovedsak mindre investeringstiltak, med særlig vekt på på bygging av gang- og sykkelveger. I tillegg prioriteres trafikksikkerhetstiltak og mindre utbedringer. Det legges opp til at forsøksmidlene blir nyttet til å bygge gang- og sykkelveger.

Tilbake til fylkesoversikten

Vest-Agder

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Vest-Agder, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Innenfor den foreslåtte investeringsrammen for E18 Kristiansand - Stavanger - Bergen er det avsatt 15 millioner kroner i bompengemidler fra Listerpakken til å gjennomføre planlagte trafikksikkerhetstiltak på eksisterende E39 i tilknytning til OPS-prosjektet Handeland - Feda. Beløpet skal også dekke Statens vegvesens kostnader knyttet til lokal prosjektorganisasjon.

For ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 97,7 millioner kroner, medregnet 15 millioner kroner til forsøket med alternativ organisering av transportsystemet i Kristiansandsregionen og 2,7 millioner kroner til rassikring. I tillegg er det regnet med at Vest-Agder får stilt til disposisjon 108 millioner kroner i bompenger, forskudd og tilskudd.

Innenfor Listerpakken legges det opp til å bruke i alt 85,7 millioner kroner til prosjektet riksveg 465 Kjørrefjord – Ulland. Det er forutsatt at bompengeselskapet stiller til disposisjon 52 millioner kroner i 2008, medregnet 40 millioner kroner som forskottering av statlige midler til prosjektet. Strekningen Hanesund (Kjørrfjord) – Sande ventes åpnet for trafikk i november 2008. – Det er ventet betydelige kostnadsøkninger for prosjektet. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til saken når det foreligger nærmere avklaringer, går det fram av budsjettforslaget.

Rassikringsmidlene vil bli brukt til fullfinansiering av prosjektet riksveg 43 Aunevik – Bukkesteinen, som ble åpnet for trafikk i 2006.

Innenfor Jernbaneverkets investeringsbudsjett er det satt av midler til planlegging av kryssingsspor på Sørlandsbanen mellom Kristiansand og Egersund.

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Kristiansand og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler fra ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Rogaland

 

Regjeringa gjer framlegg om ei rekkje investeringar og tiltak på riksvegnettet i Rogaland, både på stamvegane og på andre riksvegar.

For E39, ”Kyststamvegen”, er det sett av midlar til reservekai for Mortavika ferjekai i Mekjarvik. Utbygginga av Tjensvollkrysset i Stavanger vil halde fram, ved bruk av midlar som er overførte frå tidlegare år. I tillegg har ein prioritert mindre investeringstiltak, med hovudvekt på trafikksikringstiltak og bygging av gang- og sykkelvegar.

40 millionar kroner er sett av til E 39 Stangeland – Sandved. Prosjektet omfattar utviding av eksisterande E39 frå to til fire felt på ei 2,2 kilometer lang strekning i Sandnes kommune. Omfattande støytiltak inngår i prosjektet. Det er lagt opp til anleggsstart i oktober 2008, og prosjektet skal etter planen opnast for trafikk hausten 2009. Det er lagt til grunn at midlane for 2008 skal fullt ut stillast til rådvelde av Sandnes kommune som forskott.

For ”øvrige riksvegar”, det vil seie riksvegar utanom stamvegnettet, er det foreslått ei samla statleg investeringsramme på 196,2 millionar kroner, medrekna 6,2 millionar kroner til rassikring. I tillegg er det rekna med at Rogaland får til rådvelde 501 millionar kroner i bompengar og 1 million kroner i forskott. Bompengane er fordelte med 215 millionar kroner til tiltak innanfor Nord-Jærenpakka, 200 millionar kroner til riksveg 519 Fastlandsamband til Finnøy (Finnfast), 60 millionar kroner til bygging av bomstasjonar og planlegging innanfor Haugalandspakka, 16 millionar kroner til vidare utbygging av riksveg 45 i Gjesdal kommune og 10 millionar kroner til kjøp av grunn for prosjektet riksveg 47 T-sambandet.

Av bompengemidlane til Nord-Jærenpakka vil 29 millionar kroner bli nytta til å fullføre prosjektet riksveg 44 Stangeland – Skjæveland, og 80 millionar kroner vil gå til å fullføre prosjektet riksveg 44 Omkøyringsveg Klepp. Begge prosjekta skal opnast for trafikk i desember i år.

Det er lagt opp til anleggsstart i 2008 for prosjektet riksveg 47 T-sambandet, når  nødvendige avklaringar ligg føre. Den eksterne kvalitetssikringa av prosjektet er kome i gang. Regjeringa vil leggje forslag om utbygging og finansiering av T-sambandet når det ligg føre tilstrekkelege avklaringar.

Til prosjektet Finnfast er det lagt til grunn 212 millionar kroner i 2008. I tillegg skal det nyttast midlar til å fullføre utbetringa av riksveg 47 på ei delstrekning mellom Haugesund og Hordaland grense.  I budsjettforslaget har ein dessutan prioritert mindre investeringstiltak, med hovudvekt på trafikksikringstiltak. Mindre utbetringar og bygging av gang- og sykkelvegar er elles prioritert.  

Rassikringsmidlane vil bli nytta til prosjektet riksveg 503 i Gloppedalen, i all hovudsak til tilbakebetaling av forskott som staten tidlegare har fått frå Rogaland fylkeskommune.

Over investeringsbudsjettet til Jernbaneverket er det avsett 30 millionar kroner til sluttføring av prosjektet Ganddal godsterminal.  Den nye terminalen vil erstatte dagens terminalar i Stavanger og Sandnes. Terminalen vil gi meir rasjonell drift for togselskapa og speditørar. Terminalen vil  gjere det mogeleg å køyre same togsett frå Oslo til Ganddal, loste og laste og returnere til Oslo innanfor eitt døgn. Utbygginga må elles sjåast i samanheng med den planlagde utbygginga av dobbeltspor mellom Sandnes og Stavanger på Jærbanen. Anleggsarbeidet skal etter planen vere ferdig hausten 2007.

570 millionar kroner er sett av til utbygging av dobbeltspor mellom Sandnes og Stavanger. I tillegg til dette beløpet er det – over vedlikehaldsbudsjettet til Jernbaneverket – sett av 50 millionar kroner til fornying av eksisterande jernbaneline. Utbygging av dobbeltspor vil gi ein vesentleg auke i kapasiteten på strekninga. Dette legg til rette for å forbetre driftsstabiliteten på strekninga, samtidig som det blir mogeleg å få til nye og meir kundetilpassa ruteopplegg for lokal- og regiontrafikken til og frå Stavanger. På grunn av sterk prisauke i anleggsmarknaden er det lagt fram eit nytt kostnadsoverslag for prosjektet. Det nye kostnadsoverslaget ligg høgare enn det som tidlegare var rekna med. Framdrifta for prosjektet blir likevel oppretthalde, slik at det kan stå ferdig etter planen, det vil seie i desember 2009.

Innanfor investeringsbudsjettet til Jernbaneverket er det sett av midlar til planlegging av kryssingsspor på Sørlandsbanen mellom Kristiansand og Egersund.

Til ”Belønningsordninga for betre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområda” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordninga har som formål å påverke transportutviklinga i dei større byområda,, slik at fleire vel kollektivtransport framfor eigen bil. Stavanger og åtte andre byområde vil i 2008 vere omfatta av ordninga, og vil dermed bli invitert til å søkje om å få tildelt midlar frå ordninga. – Ved tildeling av midlar vil det bli lagt avgjerande vekt på utviklinga i kollektivtransporten og personbilbruken i dei siste åra. Det er aktuelt å konsentrere midlane til færre byområde enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Hordaland

 

Regjeringa gjer framlegg om ei rekkje investeringar og tiltak på riksvegnettet i Hordaland, både på stamvegane og på andre riksvegar.

Innanfor investeringsramma for E39  Kristiansand – Stavanger – Bergen er det sett av midlar til å fullfinansiere ombygging av ferjekaiene i sambandet Halhjem – Sandvikvåg som blei opna for trafikk i 2006. Det er elles sett av midlar til å finansiere utbetring av Bømlofjordtunnelen. Dette arbeidet blei gjennomført i 2007, finansiert gjennom midlertidige omdisponeringar. I tillegg er det sett av midlar til vidare arbeid med støytiltak på strekninga Sørås – Hop, som blei opna for trafikk i juni i år.
 
53 millionar kroner er sett av til det om lag sju kilometerlange stamvegprosjektet E39 Romarheimsdalen E39 (Gammelsæter – Nipetjørn). Prosjektet omfattar i hovudsak utbetring av eksisterande veg. På ei delstrekning vil vegen bli lagd i ny trasé for å unngå problem med snø og snøskred. Prosjektet skal etter planen opnast for trafikk i september 2008.

45 millioner kroner er foreslått som løyving over statsbudsjettet til prosjektet E134 Haukelitunnelane. Prosjektet omfattar tiltak som vil gi ei frihøgd på 4,2 meter i tunnelane over Haukeli og nødvendige tiltak som følgjer av dette.  Arbeida i Vågslidtunnelen i Telemark blei  gjennomført i 2005-2006. I tillegg er frihøgda i dei andre  tunnelane auka  til 4,1 meter gjennom enkle tiltak. Dei gjenståande arbeida for å få 4,2 meter  frihøgd i alle tunnelane skal i all hovudsak utførast i Haukelitunnelen og i den austligaste delen av Røldalstunnelen.

Til E134 Rullestadjuvet er det sett av i alt 30,9 millionar kroner. Av dette beløpet vil 20,9 millionar kroner bli stilt til rådvelde av bompengeselskapet, medrekna 11,4 millionar kroner i forskott som skal betalast tilbake frå staten i 2009. Prosjektet omfatta opphavleg ei 7,5 kilometer lang strekning vestover frå kommunegrensa mellom Odda og Etne. Stortinget slutta seg så seinare til ei vidareføring av bompengeopplegget, slik at prosjektet kunne utvidast med ei 1,7 kilometer lang strekning  austover frå Vintertun til Vassvikvatnet.

Til riksveg 13 Jøsendal - Voss, på stamvegnettet, er det foreslått ei statleg investeringsramme på 5 millionar kroner. Midlane vil bli nytta til planlegging. – Det er lokalpolitisk tilslutnad til ei Vossepakke som omfattar prosjekta Øvre Granvin – Voss grense og Mønshaug – Palmafoss på riksveg 13 og tunnel bak Vossevangen på E16. Arbeidet med ekstern kvalitetssikring er kome i gang. Samferdselsdepartementet tar sikte på å leggje fram bompengeproposisjonen våren 2008, under føresetnad av at nødvendige avklaringar er gjennomførte, går det fram av budsjettforslaget.

Til ”øvrige riksvegar” det vil seie riksvegar utanom stamvegnettet, er det foreslått ei statleg investeringsramme på 373,6 millionar kroner, medrekna 58 millionar i rassikring. I tillegg er det rekna med at Hordaland får til rådvelde 954 millionar kroner i bompengar, forskott og tilskott.

Innanfor Bergensprogrammet er det rekna med i alt 225 millionar kroner til Bybanen. Av dette er 200 millionar kroner bompengar. Til prosjektet ”Ringveg vest” er det sett av 300 millionar kroner, og av dette er 255 millionar kroner bompengar. Ombygginga av Kanalveien og kryssa Fjøsangerveien/Minde allé og Kanalveien/Minde allé skal fullførast med bompengemidlar. Det er i alt rekna med 477 millionar kroner i bompengar innanfor Bergensprogrammet i 2008.

Som følgje av at forsøket med forvaltningsorganisering av transportsystemet i Bergen blir avslutta, vil ansvaret for lokal kollektivtrafikk i Bergen bli ført tilbake til Hordaland fylkeskommune, med verknad frå 1. januar 2008. I den samanheng er det semje mellom Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune om at ansvaret for drift av Bybanen skal overførast til fylkeskommunen. Driftsansvaret omfattar også innkjøp av vognmateriell. Bergen kommune skal framleis ha byggherreansvaret for prosjektet.

Utanfor Bergensområdet har ein prioritert oppfølging av prosjektet riksveg 57 Espeland – Herland. I tillegg er fullføring av Halsnøysambandet 544 prioritert. Til dette prosjektet, på riksveg 544, er det sett av 63,5 millionar kroner. Av dette beløpet er 47,5 millionar kroner bompengar. Prosjektet skal opnast for trafikk i 2008.

Utbygginga av Austevollsbrua på riksveg 546 fullførast med 25 millionar kroner i bompengar. Prosjektet er venta opna for trafikk i november 2007.

23 millionar kroner er sett som forskott frå lokalt hald til vidare arbeid med å utbetre riksveg 48 Hafskorberget (strekninga Helland – Havsgårdsdalen).

Til vidareføring av prosjektet Hardangerbrua på riksveg 7/13 er det sett av 360 millioner kroner av lokale tilskott. Anleggsarbeidet på tilførselsvegane tok til i februar 2007. Arbeidet med brua skal etter planen ta til i mai 2008.

Dersom Stortinget gir sin tilslutnad til framlegget frå regjeringa om utbygging og finansiering av prosjektet riksveg 567 Hauge – Lonevåg i Osterøy kommune, vil det bli lagt opp til å starte arbeidet på prosjektet. Det er sett av 15 millionar kroner i bompengar og tilskott i 2008. Prosjektet vil gi fullgod standard på nær heile strekninga mellom Osterøybrua og kommunesenteret Lonevåg.

I tillegg er det prioritert midlar til ei rekkje mindre investeringstiltak, med hovudvekt på tiltak for kollektivtrafikkken og tiltak for å gjere trafikken tryggare.

Innanfor byforsøket har ein prioritert mindre investeringstiltak, med hovudvekt på miljø- og servicetiltak og kollektivtrafikktiltak. Til Bybanen er det rekna med i alt 497 millionar kroner. Av dette er 475 millionar kroner bompengar. I tillegg er riksveg 557 Ringveg vest prioritert, og til dette prosjektet er det avsett 232 millionar kroner. Av dette er 210 millionar kroner bompengar.

Innanfor rassikringsmidlane har ein prioritert vidareføring av prosjektet Ulvudsøyne på riksveg 13 i Myrkdalen. – På grunn av kostnadsauke både på dette prosjektet og på den planlagde rassikringa av riksveg 13 mellom Bugjelet og Brimnes, er anleggsstart no utsett for strekninga Bugjelet – Brimnes. Det blir no lagt opp til ei stegvis gjennomføring av dette prosjektet, med anleggsstart på første byggjesteg i april 2008. Arbeidet blir finansiert ved hjelp av midlar som er overførte frå tidlegare år og midlar i form av forskott frå Eidfjord kommune. I tillegg er det lagt opp til å fullfinansiere prosjektet riksveg 550 Syreflot - Aga, går det fram av budsjettforslaget.

På jernbanebudsjettet er det sett av 20 millionar kroner til vidare planlegging av dobbeltspor Bergen stasjon – Fløen. I tillegg vil det bli gjennomført prosjektering av eit nytt kryssingsspor mellom Alnabru og Roa for å auke godskapasiteten på Bergensbanen.

I 2008 blir det fornying av skinnegangen på Bergensbanen, i form av ballastrensning.

Til ”Belønningsordninga for betre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområda” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordninga har som formål å påverke transportutviklinga i dei større byområda,, slik at fleire vel kollektivtransport framfor eigen bil. Bergen og åtte andre byområde vil i 2008 vere omfatta av ordninga, og vil dermed bli invitert til å søkje om å få tildelt midlar frå ordninga. – Ved tildeling av midlar vil det bli lagt avgjerande vekt på utviklinga i kollektivtransporten og personbilbruken i dei siste åra. Det er aktuelt å konsentrere midlane til færre byområde enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Sogn og Fjordane

 

Regjeringa gjer framlegg om ei rekkje investeringar og tiltak på riksvegnettet i Sogn og Fjordane, både på stamvegane og på andre riksvegar.

Innanfor investeringsramma for E39 Bergen – Ålesund, med tilknytingar, er det lagt til grunn 46,5 millionar kroner i statleg tilbakebetaling av forskott som tidlegare er mottatt frå lokalt hald til utbygging av riksveg 5 mellom Førde og Florø. Dette blei gjort ferdig i 2005.

95 millionar kroner er sett av til prosjektet E16 Borlaug - Voldum. Prosjektet omfattar 8,5 kilometer ny veg i Lærdalen, medrekna 1,9 kilometer tunnel og tre bruer. Prosjektet vil føre til ei innkorting av E16 med om lag to kilometer, og det skal etter planen opnast for trafikk i juni 2008.

For stamvegstrekninga riksveg 7/riksveg 52 Hønefoss - Gol - Borlaug er det for 2008 foreslått ei statleg investeringsramme på 32,1 millionar kroner. Midlane vil bli nytta til mindre investeringstiltak, med hovudvekt på mindre utbetringar og tiltak for å gjere trafikken tryggare.

Til ”øvrige riksvegar”, det vi seie riksvegar utanom stamvegnettet, er det foreslått ei statleg investeringsramme på 237 millionar kroner, medrekna 160 millionar kroner til rassikring. I tillegg er det rekna med at Sogn og Fjordane får stilt til rådvelde 112 millionar kroner i bompengar og forskott.

For neste år er det sett av midlar til rassikringa på strekninga Gotteberg – Kapellneset. Prosjektet blir opna for trafikk i oktober i år. I tillegg har ein prioritert mindre investeringstiltak, med hovudvekt på mindre utbetringar, trafikksikringstiltak og bygging av gang- og sykkelvegar. Det er rekna med 16 millionar kroner i forskott til bygging av gang- og sykkelveg langs riksveg 611 i Naustdal kommune.

Innanfor rassikringsmidlane har ein prioritert vidareføring av rassikring av riksveg 5 langs Kjøsnesfjorden (Hammarsgrovi – Stølsneset).  Prosjektet omfattar bygging av 3,4 kilometer ny veg, medrekna 2,6 kilometer tunnel. Anleggsarbeidet tok til i august i år.

Til rassikringsprosjektet Fatlaberget på riksveg 55 er det sett av 90 millionar kroner, medrekna 30 millionar kroner i bompengar.

Samferdselsdepartementet har slutta seg til eit opplegg der Årdal kommune får høve til å forskottere anleggskostnadene for rassikringsprosjektet riksveg 53 Naustbukttunnelen og Øvre Årdalstangen. Opplegget er i tråd med søknad frå Årdal kommune og seinare vedtak i Sogn og Fjordane fylkeskommune. For neste år er det lagt til grunn 56 millionar kroner i forskott frå Årdal kommune til anleggskostnader for dette rassikringsprosjektet. Kommunen legg til grunn at tilbakebetaling skal skje i 2013.

I budsjettforslaget er det lagt til grunn 10 millionar kroner i forskott frå Luster kommune til rassikringsprosjektet riksveg 55 Gullringen mellom Dale og Skjolden. Samferdselsdepartementet har slutta seg til opplegget, som er i tråd med søknad frå Luster kommune og seinare vedtak i Sogn og Fjordane fylkeskommune. Anleggsarbeidet skal ta til hausten 2008.

Tilbake til fylkesoversikten

Møre og Romsdal

 

Regjeringa gjer framlegg om ei rekkje investeringar og tiltak på riksvegnettet i Møre og Romsdal, både på stamvegane og på andre riksvegar.

Til E39 Ålesund - Trondheim (Kjelbotn - Klett) er det foreslått ei statleg investeringsramme på 14,6 millionar kroner for 2008. I tillegg er det rekna med 80  millionar kroner i forskott til stamvegprosjektet E39 Renndalen – Staurset bru. Dei statlege midlane vil i all hovudsak bli nytta til trafikksikringstiltak.

82,5 millionar kroner er sett av til E39 på strekninga frå  Renndalen i Møre og Romsdal til  Staurset bru i Sør-Trøndelag. Av dette beløpet er 80 millionar kroner forskott frå Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag fylkeskommunar. Tiltaka er i hovudsak utviding av vegbreidda, utbetring av kurvar og sanering av avkøyrsler. Det er lagt opp til anleggsstart i november/desember 2007, og prosjektet skal etter planen opnast for trafikk i 2010. 

I budsjettforslaget blir det vist til at det er planlagd ei utviding av Krifastprosjektet, på E39.  – Ei slik utviding skal skje gjennom forlenging  av eksisterande bompengeinnkrevjing.  Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til saka, går det fram av budsjettforslaget.

Til stamvegen E136 Dombås - Ålesund er det foreslått ei statleg investeringsramme på 26 millionar kroner. Innanfor denne ramma har ein prioritert bygging av gang- og sykkelveg langs Lesja. I tillegg blir prosjektet Horgheimseidet - Sogge bru i Rauma fullfinansiert. Prosjektet opna for trafikk i 2006.

Til stamvegen riksveg 70 Oppdal - Kristiansund er det foreslått ei statleg investeringsramme på 4,5 millionar kroner. Midlane skal nyttast til trafikksikringstiltak og planlegging.

Til øvrige riksvegar, det vil seie riksvegar utanom stamvegnettet, er det foreslått ei statleg investeringsramme på 226,6 millionar kroner. Av dette skal 18,8 millionar kroner nyttast til rassikring. I tillegg er det rekna med at Møre og Romsdal får stilt til rådvelde 318 millionar kroner i bompengar, forskott og tilskott frå lokalt hald.

Innanfor denne ramma er det lagt opp til å nytte 159 millionar kroner til fullfinansiering av Eiksundsambandet, på riksveg 653. I dette beløpet inngår 44,1 millionar kroner i statlege refusjonar til bompengeselskapet. Det er lagt opp til at prosjektet skal opnast for trafikk i februar 2008.

Til prosjektet riksveg 64 Atlanterhavstunnelen er det sett av 245 millionar kroner til vidareføring av arbeidet på riksveg 64 Atlanterhavstunnelen, medrekna 65 millionar kroner i forskott. Ordninga med alternativ bruk av ferjetilskott inngår i finansieringa av prosjektet. Det er no lagt opp til trafikkopning tidleg i 2009.

Arbeidet på riksveg 662 ved Haukabøen i Molde kommune blir ført vidare, og det blir fnansiert med lokale forskott og tilskott.

16,5 millionar kroner er ført opp til Imarsundprosjektet på riksveg 680. Beløpet skal nyttast som statleg tilbakebetaling til bompengeselskapet i 2008. Imarsundprosjektet blei opna for trafikk i januar i år.

Rassikringsmidlane vil bli nytta til fullfinansiering av prosjektet riksveg 62 Fresvika – Jordalsgrenda. Det blir no rekna med at prosjektet skal opnast for trafikk i desember i år.
 
I budsjettforslaget er det vist til at Samferdselsdepartementet og NSB i 2007 har blitt samde om at NSB i samarbeid med Rauma Utviklingsselskap sommaren 2008 skal lansere eit turistkonsept på Raumabanen. - Endringa fører ikkje til auke i beløpet for statleg kjøp av persontransporttenester, og det er eit klart mål at turistkonseptet gjer at drifta på Raumabanen i sommarperioden blir sjølvfinansiert, seinast innan rammeavtalen for 2007-2010 utløper, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Sør-Trøndelag

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Sør-Trøndelag, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

Til stamvegprosjektet E6 Nordre avlastningsveg i Trondheim er det foreslått 265 millioner kroner, medregnet 65 millioner kroner som forutsettes stilt til disposisjon av Trondheim kommue som forskudd. Prosjektet omfatter bygging av ny veg fra Marienborg i tunnel til Ilsvika/Bynesvegen og videre langs havna fra Ila til Lademoen. Nordre avlastningsveg legges i kulvert under Skansenløpet. På Brattøra er vegen tilpasset godsterminalen for jernbanen.  Ved Marienborg er tunnellengden økt med om lag en kilometer langs Osloveien, sammenlignet med tidligere planer. Merkostnadene på 173 millioner kroner forskutteres av Trondheim kommune. Prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2009.  

For stamvegen riksveg 3 Kolomoen i Hedmark - Ulsberg i Sør-Trøndelag er det for 2008 foreslått en statlig investeringsramme på 36,8 millioner kroner. Midlene vil bli brukt til breddeutvidelse på strekningen Nordre Bjorå bru – Atna i Hedmark og til å dekke merkostnader på prosjektene Hovda bru – Fjell i Hedmark og Gullikstad – Ulsberg i Sør-Trøndelag. Begge prosjektene ble åpnet for trafikk i 2006.

4,5 millioner  kroner er avsatt til investeringsramme for riksveg 70 Oppdal – Kristiansund. Midlene vil bli brukt til trafikksikkerhetstiltak og planlegging.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 67 millioner kroner for 2008.

Innenfor denne rammen videreføres prosjektet Fjesetbakkene på riksveg 30 vest for Singsås i Midtre Gauldal. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i juni 2008. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovudvekt på mindre utbedringer og tiltak for kollektivtrafikken.

I forslaget til investeringsbudsjett for Jernbaneverket er det avsatt 44 millioner kroner til sluttfinansiering av prosjektet med ombygging ved Brattøra godsterminal i Trondheim. Arbeidet skal være ferdig i 2008 og vil frigi areal som skal nyttes for å gjennomføre den vedtatte utbyggingen av riksvegprosjektet Nordre avlastningsveg i Trondheim.

Innenfor midlene som er avsatt til planlegging og prosjektering av nye investeringsprosjekt har regjeringa prioritert midler til planlegging av Gjevingåsen jernbanetunnel. Det tas sikte på at anleggsarbeidet kan starte i 2009, slik at masseuttak fra tunnelen kan brukes til den planlagte utvidelsen ved Trondheim lufthavn, Værnes, i regi av Avinor AS.

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Trondheim og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler fra ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Nord-Trøndelag

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Nord-Trøndelag, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

110 millioner kroner er foreslått til videreføring av arbeidene på E6 gjennom Steinkjer (Vist - Jevika - Selli). Prosjektet omfatter bygging av vel 12 kilometer ny veg gjennom Steinkjer. På en 5,4 kilometer lang strekning nordover fra Vist bygges firefelts veg, mens det på resten av strekningen bygges tofelts veg. Strekningen med firefelts veg bygges med 16 meter vegbredde og midtrekkverk.

Strekningene Sneppen - Selli og Løsberga - Sneppen ble åpnet i henholdsvis 2004 og 2005. Det er ventet at strekningen Vist - Løsberga åpnes for trafikk i 2009, mot tidligere forutsatt i 2008. Utsettelsen skyldes at det ikke er funnet rom for å prioritere midler til en så rask framdrift som tidligere er lagt til grunn.

Til ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 67 millioner kroner, medregnet 2 millioner kroner til rassikring. I tillegg er det regnet med at Nord-Trøndelag får stilt til disposisjon 38 millioner kroner i bompenger og forskott.

Innenfor Namdalsprosjektet er det satt av statlige midler til etablering av den permanente tilknytningen mellom ny bru over Namsen og riksveg 17. Det er ellers satt av statlige midler  som skal nyttes til tilbakebetaling av forskudd og bygging av gang- og sykkelveger, mens bompenger skal brukes til tiltak på det kommunale vegnettet. Som kompensasjon for at tilskuddet til fylkesvegbrua over Namsen i Overhalla kommune utgår, er det lagt opp til at bompengeselskapet forskotterer 16 millioner kroner til bygging av gang- og sykkelveg langs riksveg 17 på strekningen Himo –Skogmo.
 
I budsjettforslaget blir det vist til at det fortsatt mangler 10 – 15 millioner kroner før Namdalsprosjektet kan sluttføres som forutsatt. – Dette må løses gjennom økte statlige bevilgninger, økt bompengebidrag, eller redusert innhold i prosjektet, eventuelt en kombinasjon av disse alternativene. Spørsmålet om eventuelle økte statlige bevilgninger til prosjektet må avklares med fylkeskommunen som skal ha avgjørende innflytelse på prioriteringene innenfor rammen til øvrig riksvegnett i fylket. Samferdselsdepartsementet vil komme til bake til Stortinget så snart det foreligger nærmere avklaringer, går det fram av forslaget.

Innenfor ”øvrige riksveger” prioriteres i tillegg mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak. Det er regnet med at Nord-Trøndelag får stilt til disposisjon 5 millioner kroner i forskott til bygging av gang- og sykkelveg langs riksveg 72 i Verdal.

42 millioner kroner er avsatt til sluttfinansiering av arbeidet med utbygging av  fjernstyring på jernbanestrekningen Grong – Mosjøen, som nå er ventet å bli ferdig i 2008.

Tilbake til fylkesoversikten

Nordland

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Nordland, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

80 millioner kroner er avsatt til stamvegprosjektet riksveg 80 Røvika – Strømsnes. Prosjektet omfatter omlegging av riksveg 80 over en 5,9 kilometer lang strekning i Fauske kommune. Den nye vegen bygges parallelt med jernbanen, nord for dagens vegtrase. Nærmest Strømsnes blir det bygd en vel 2 kilometer lang tunnel. Prosjektet vil føre til en innkorting av riksveg 80 mellom Fauske og Bodø på 6,2 kilometer. Det legges opp til anleggsstart i juli 2008, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2010. Midlene i 2008 forutsettes i sin helhet stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

150 millioner kroner er foreslått til stamvegprosjektet E10 Lofotens fastlandsforbindelse. Prosjektet omfatter bygging av om lag 30 kilometer ny veg fra Raftsundet, langs Ingelsfjorden og over til Øksfjorden som krysses med to bruer. Vegen går så videre i tunnel på østsiden av Innerfjorden og gjennom Sørdalen til Gullesfjordbotn, der den knyttes til eksisterende E10. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i desember 2007. Midlene i 2008 vil bli brukt til tilbakebetaling av lån for å sikre rasjonell anleggsdrift i 2007, restarbeider og sluttoppgjør.
Til ”øvrige riksveger” det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 129 millioner kroner, medregnet 18 millioner kroner til rassikring. I tillegg er det regnet med at Nordland får stilt til disposisjon 36 millioner kroner i bompenger.

Innenfor Vegpakke Salten videreføres prosjektet riksveg 17 Tverlandet – Godøystraumen. For 2008 er det lagt opp til å bruke i alt 72 millioner kroner til dette prosjektet. Av dette beløpet er 36 millioner kroner bompenger.
 
I budsjettforslaget er det elles prioritert midler til prosjektet riksveg 808 Finneidfjord - Lakshusnes - Åsen, som åpnes for trafikk i desember 2007. I tillegg legges det opp til å fullføre byggingen av ny ferjekai på Røst.

Rassikringsmidlene vil bli brukt til prosjektet E10 i Fjøsdalen i Lofoten, som åpnes for trafikk i november 2007.

Til sammen  285 millioner kroner er foreslått til utbygging av fjernstyring på jernbanestrekningen Grong – Bodø. Utbyggingen vil føre til økt kapasitet og mer pålitelig togtrafikk. 42 millionar kroner er satt av til sluttfinansiering av prosjektet Grong – Mosjøen, som nå ventes å bli ferdig i slutten av 2007. Til videre utbygging av fjernstyring på strekningen Mosjøen – Bodø er det ført opp 243 millioner kroner. - På grunn av blant  annet sterk prisøkning i anleggsmarkedet er det utarbeidet et nytt kostnadsanslag som viser en kostnadsøkning for prosjektet. Arbeidene  på prosjektet vil likevel fortsette slik at fjernstyringen på denne strekningen skal komme i vanlig drift ved årsskiftet 2009/2010, går det fram av budsjettforslaget.

Innenfor Jernbaneverkets  budsjettpost ”Tiltak for å øke kapasiteten” er det satt av midler til planlegging av arbeid med å forlenge kryssingsspor på Fauske stasjon og Røkland på Nordlandsbanen. Sammen med tiltak som inngår i utbyggingen av fjernstyring på Nordlandsbanen, vil forlenging av kryssingssporet ved Fauske stasjon og ved Røkland føre til at antallet godstog på Nordlandsbanen kan økes fra tre til fire/fem tog i døgnet, i hver retning.

Neste år vil det bli gjennomført fornyelsesarbeider på skinnegangen på  Nordlandsbanen og Ofotbanen, i form av ballastrensning og forberedelse til ballastresning.

Det vil i 2008 bli gjennomført ombyggingstiltak ved jernbanestasjonen i Mo i Rana.

Tilbake til fylkesoversikten

Troms

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Troms.

For ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på til sammen 121,3, millioner kroner, medregnet 55,3 millioner kroner som er oppført under den særlige budsjettposten ”Rassikring”. I tillegg er det regnet med 2 millioner kroner i drivstoffavgift fra Tromsøpakke 2.

Innenfor Tromsøpakke 2 fullfinansieres utbedringen av Langnestunnelen, som ble åpnet for trafikk i september 2007.  - I tråd med tidligere behandling i Stortinget er 4 millioner kroner øremerket til Tromsøpakke 2 som kompensasjon for innkreving av merverdiavgiften på drivstoffavgiften. Kompensasjonen er forutsatt nyttet til å styrke satsingen på gang- og sykkelvegtiltak på det kommunale vegnettet. Inntektene fra drivstoffavgiften vil i all hovedsak bli brukt til å tilbakebetale lån i forbindelse med utbedring av Langnestunnelen, går det fram av budsjettforslaget. 

I tillegg videreføres arbeidene med å utbedre riksveg 867 på strekningen Samamoa – Ervik i Harstad. Dessuten prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer.

Rassikringsmidlene, vel 53 millioner kroner, vil i all hovedsak  bli brukt til statlig tilskudd til prosjektet fylkesveg 347 Arnøy (første byggetrinn). Prosjektet ventes åpnet for trafikk i juli 2008.

Til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det, på landsbasis, foreslått 161,7 millioner kroner. Ordningen har som formål å påvirke transportutviklingen i de større byområdene, slik at flere velger kollektivtransport framfor egen bil. Tromsø og åtte andre byområder vil i 2008 være omfattet av ordningen, og vil dermed bli invitert til å søke om å få tildelt midler fra ordningen. – Ved tildeling av midler vil det bli lagt avgjørende vekt på utviklingen i kollektivtransporten og personbilbruken de siste årene. Det er aktuelt å konsentrere midlene til færre byområder enn i dag, går det fram av budsjettforslaget.

Tilbake til fylkesoversikten

Finnmark

 

Regjeringen foreslår bevilgninger til en rekke investeringer og tiltak på riksvegnettet i Finnmark, både på stamvegene og på ”øvrige riksveger”. 

For stamvegstrekningen E6 Nordkjosbotn – Kirkenes, med tilknytninger, foreslås det en statlig investeringsramme på 67 millioner kroner for 2008. Innenfor denne rammen videreføres arbeidet med å utbedre E6 på strekningen Langnesbukta - Jansnes, vest for Alta. Strekningen ventes åpnet for trafikk i oktober 2008. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på trafikksikkerhetstiltak.

For ”øvrige riksveger”, det vil si riksveger utenom stamvegnettet, er det foreslått en statlig investeringsramme på 35 millioner kroner. Innenfor denne rammen prioriteres midler til å fullfinansiere utbyggingen av riksveg 888 til Nordkyn til helårsveg. De to siste strekningene, Bekkarfjord – Ørretvatn og Smielvsdalen Hopseidet, ble åpnet for trafikk i august 2007. I tillegg prioriteres mindre investeringstiltak, med hovedvekt på mindre utbedringer og trafikksikkerhetstiltak. Det legges blant annet opp til å gjennomføre utbedringer på visse punkter på riksveg 98 over Ifjordfjellet for å gjøre det enklere og sikrere å holde vegen åpen vinterstid.

Tilbake til fylkesoversikten

 

Til redaksjonen
Flere pressemeldinger om samferdselsbudsjettet for 2008 - se våre nettsider om statsbudsjettet