Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2008

Post og telekommunikasjoner: Gode, rimelige og moderne tjenester for hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen foreslår et samlet budsjett til post- og telekommunikasjoner på 208 millioner kroner.

Regjeringen foreslår et samlet budsjett til post- og telekommunikasjoner på 208 millioner kroner. Hele beløpet gjelder Post- og teletilsynet. Dette er en nedgang på 8,2 prosent fra saldert budsjett 2007. Dette skyldes i hovedsak at 2007 var siste år det ble bevilget midler til flytting av Post- og teletilsynet til Lillesand.

Det er et mål for regjeringen å sikre husstander og bedrifter over hele landet likeverdig tilgang til grunnleggende post- og teletjenester av høy kvalitet og til rimelige priser. Et sentralt virkemiddel for å oppnå målsettingene er å legge til rette for utvikling av virksom og bærekraftig konkurranse i post- og telemarkedene.

Vinteren 2006 leverte Posten for dårlig, med altfor lange fremsendingstider. Posten skal nå sørge for oppfølging og evaluering av kvaliteten på framsending av post. Som et ledd i denne kvalitetsoppfølgingen blir det fra høsten 2007 etablert kvartalsvise målinger av framsendingstid på regionalt nivå.

Posten Norge AS

Posten Norge AS vil fremdeles ha enerett på deler av brevposten. Dette er viktig for å sikre gode og rimelige posttjenester over hele landet, også i områder der det ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt å tilby disse tjenestene. Posten Norge AS er fremdeles dominerende aktør på postområdet, selv om bare tolv prosent av konsernets virksomhet kommer fra enerettsområdet.

Regjeringen foreslår et utbytte på 506 millioner kroner fra Posten Norge AS i 2008.

Post og teletilsynet

Det foreslås bevilget 170,7 millioner kroner til ordinære driftsutgifter, en økning på én prosent fra saldert budsjett 2007. Det er her tatt hensyn til økte utgifter til reiser og konsulentbistand etter flyttingen av tilsynet til Lillesand.

Markedet for elektronisk kommunikasjon er i kontinuerlig utvikling, og sterkt preget av teknologiske og ikke minst bruksmessige endringer. I betydelige deler av markedet er det fortsatt behov for særskilt regulering for å legge til rette for bærekraftig konkurranse. Post- og teletilsynet arbeider derfor løpende med markedsanalyser for å identifisere eventuelle svikt i konkurransesituasjonen.

Til Post- og teletilsynets arbeid med telesikkerhet blir det foreslått bevilget 23,5 millioner kroner. Dette er omtrent samme nivå som i saldert budsjett 2007. Midlene skal benyttes til investeringer i beredskapsmateriell og tiltak som legger til rette for økt samlokalisering i sikrede anlegg. Det er også planlagt å bruke midler til videre drift av allerede etablerte beredskapssystemer og infrastrukturtiltak rettet mot Internett.

Til redaksjonen
Flere pressemeldinger om samferdselsbudsjettet for 2008 og fylkesvis oversikt over bevilgninger – se våre nettsider om statsbudsjettet