Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett 2012: 30 millioner kroner til telesikkerhet og -beredskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

– Regjeringen innfører nå en ordning som i en krisesituasjon prioriterer mobildekning til brukere med samfunnsviktige oppgaver, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Regjeringen foreslår å bevilge 30 millioner kroner til å innføre en ordning med prioritet i mobilnettet. Bevilgningen er et engangsbeløp for å iverksette ordningen.

Formålet med en prioritetsordning er å gi brukere med ansvar for samfunnsviktige oppgaver bedre framkommelighet i mobilnettene i en krisesituasjon hvor mobilnettene er overbelastet. Det er særlig i forbindelse med ulykker, strømutfall og uvær at en slik prioritetsordning er viktig.

Ordningen er i første omgang tenkt å gjelde for offentlige telefonitjenester. Andre ekomtjenester kan på et senere tidspunkt bli vurdert for prioritetsordningen.

Regjeringen foreslår å dimensjonere ordningen for inntil 10 000 brukere fordelt på nasjonal og regional kriseledelse, operative beredskapsaktører og diverse støttefunksjoner. Ansvaret for å identifisere brukere av en slik ordning vil ligge innenfor den enkelte sektor.

En årsavgift fra prioritetsabonnementene skal finansiere mobiltilbydernes driftskostnader knyttet til ordningen.

Flere opplysninger: Prop. S 111 (2011-2012) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2012