Historisk arkiv

Stortingsmelding om Posten Norge AS og forslag til endring av lov om Postens bankplikt: Sikrer godt og likeverdig posttilbud i hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Jeg er opptatt av å sikre et best mulig posttilbud for folk og næringsliv i hele landet, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Regjeringen foreslår i en stortingsmelding at Posten Norge AS kan få omgjøre inntil 149 egendrevne postkontor til Post i Butikk (PiB). Forutsetningen for endringen er at det totale posttilbudet skal være minst like godt som i dag. Det samlede antallet postkontor og fullverdige Post i Butikk skal være på minst 1420.

- Post i butikk er et godt tilbud som bedrer tilgjengeligheten til posttjenester gjennom lengre åpningstider. Kundeundersøkelser viser at kunder er fornøyd med Post i Butikk, sier samferdselsministeren.

Ved omgjøring av postkontor til Post i Butikk er regjeringen opptatt av at endringen skal foregå på en god måte og i nært samarbeid med de ansatte.

Lavere driftskostnader bidrar til at Posten får styrket evne til å opprettholde et høykvalitetstilbud over hele landet selv i et marked der brevvolumene faller enda mer enn forventet, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Utvidet tilbud med Post i butikk Enkel
Regjeringen foreslår å bedre tilgjengeligheten i pakkemarkedet. Posten vil få anledning til å opprette rene pakkeutleveringssteder, PiB Enkel. Disse ekspedisjonsstedene vil komme i tillegg til dagens ekspedisjonssteder.

Endrer bankplikten
På grunn av sterkt fall i etterspørselen etter banktjenester over skranke, reduserer regjeringen omfanget av Postens plikt til å tilby banktjenester. Postens plikt blir redusert til bare å gjelde landpostnettet. - Folk benytter ikke lenger banktjenester i Posten på samme måte som før. Det er derfor nødvendig å tilpasse drift til endrede behov i samfunnet, sier Meltveit Kleppa.

Økonomi og konsekvenser
Kravet til Postens avkastning blir redusert fra ti til ni prosent. Det nye avkastningskravet er i tråd med krav som settes i andre statlig eide selskap av tilsvarende karakter.

Meldingen presiserer at all virksomhet utenfor den tradisjonelle postvirksomheten over tid skal bidra positivt til selskapets økonomi. – Det er viktig at Posten har fokus på lønnsomhet når investeringer i virksomhet ut over kjernevirksomheten skal gjøres, sier samferdselsministeren.

Digipost
Digipost er et viktig satsingsområde for Posten videre fremover. – Jeg vil berømme at Posten utvikler nye gode tjenester basert på ny teknologi, sier Meltveit Kleppa.

Se også:

Meld. St. 18 (2011–2012) Virksomheten til Posten Norge AS 

Prop. 100 L (2011–2012) Endringer i lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS' ekspedisjonsnett