Historisk arkiv

NTP: Forutsigbar finansiering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Store samferdselsprosjekter bygges i dag i all hovedsak rasjonelt. Utfordringen er at en rekke nye prosjekter er langt større enn tidligere. Det er dyrt å bygge disse i rykk og napp, og vi trenger en finansieringsmodell som sikrer rasjonell bygging, sier samferdselsminister Marit Arnstad.



- Store samferdselsprosjekter bygges i dag i all hovedsak rasjonelt. Utfordringen er at en rekke nye prosjekter er langt større enn tidligere. Det er dyrt å bygge disse i rykk og napp, og vi trenger en finansieringsmodell som sikrer rasjonell bygging. Regjeringen innfører derfor en ordning hvor prioriterte prosjekter får mer forutsigbar og sikker finansiering, innenfor dagens budsjettsystem. Det vil sikre at det er fremdriften i prosjektene som bestemmer bevilgningene, ikke omvendt, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

Når Stortinget vedtar prosjektet, vedtar de også når prosjektet skal være ferdigstilt. Samtidig gjøres det vedtak som betyr at det kan inngås kontrakter innenfor den vedtatte kostnadsrammen.

Blant kandidatene til den nye ordningen er InterCity-prosjektene, prosjekter på E39, E10, og elektrifisering av Trønderbanen.

Prioriterte prosjekter skal organiseres og finansieres på følgende måte:

  • Ledes av en prosjektorganisasjon i den aktuelle etaten.
  • Prosjekt legges fram for Stortinget med kvalitetssikret kostnadsramme. Når Stortinget vedtar igangsetting, vedtar de samtidig en særskilt prosjektfinansiering som blant annet består av:
    - Egen bevilgning til prosjektet
    - Eget vedtak i Stortinget (romertallsvedtak) for samlet forpliktelse knyttet til prosjektet. Her angis blant annet foreløpig dato for ferdigstilling og hvilke årlige beløp som legges til grunn til prosjektet i de kommende år.
  • Det årlige beløpet som er nødvendig for å holde rasjonell framdrift i prosjektet innarbeides i det enkelte års budsjett (Stortinget kan, dersom det er særskilte grunner til det, vedta et annet beløp).
  • Prosjektet får fullmakt til å inngå bindende kontrakter basert på den vedtatte kostnadsrammen.

- Uforutsigbar finansiering er et hinder for optimal bruk av samferdselskronene. Dersom anleggsmarkedet ikke har tillit til at prosjekter blir fulgt opp med finansiering, kalkulerer entreprenørene inn en risiko som gjør anleggene dyrere enn nødvendig. Regjeringen har hele tiden vært opptatt av å sikre at prosjekt bygges så effektivt som mulig. På denne måten får vi på plass en etterlengtet forutsigbar finansieringsordning for store samferdselsprosjekter, sier Marit Arnstad.

Samleside om Nasjonal transportplan 2014-2023 med flere pressemeldinger, grafikk og mer informasjon