Historisk arkiv

Stoltenberg møtte Mandela

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag Nelson Mandela. De to diskuterte arbeidet med å oppfylle FNs tusenårsmål.

– Det er en ære å få lov til å møte Nelson Mandela. Vi snakket blant annet om vaksiner og om hvordan vi skal nå tusenårsmål 4 og 5 om redusert barne- og mødredødelighet. Hans personlige engasjement i disse spørsmålene har betydd mye. Jeg takket ham dessuten for hans besøk til Norge i 2005 og for at han deltok på Mandela-konserten i Tromsø, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Møtet fant sted på Mandelas kontor i Mandela Foundation i Johannesburg. Reisen til Sør-Afrika er en del av statsminister Jens Stoltenbergs Afrika-besøk, der han i tillegg skal besøke Mauritius og Tanzania. Klimaspørsmål, barnedødelighet, mødre- og barnehelse og FN-reform er viktige tema på reisen.

Nelson Mandela satt fengslet i 27 år, og ble deretter Sør-Afrikas første svarte president (1994-1999). Han har kjempet for forsoning og samarbeid, et arbeid han fikk Nobels fredspris for i 1993. Han fikk fredsprisen sammen med daværende president i Sør-Afrika, Frederik Willem de Klerk. Mandela fyller 90 år i juli.

Stoltenberg møtte tidligere i dag ANC-president Jacob Zuma. De to diskuterte klima, fattigdomsspørsmål og situasjonen i Zimbabwe. Stoltenberg skal også møte Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai i dag.