Historisk arkiv

Kom i gang i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- En ond sirkel som det kan være vanskelig å komme ut av. Slik beskriver Morten Olsen (19) og Josefine Jensen (19) hverdagen til ungdommer som faller ut av videregående skole og ikke har en jobb å gå til.

Selv har både Josefine og Morten fått jobb etter at de sluttet på av videregående skole, takket være I GANG-kurset i regi av NAV Tromsø og Troms produkter.

I dag jobber begge på den populære kafeen Kaffebønna midt i Tromsø. Der tok de i mot statsminister Jens Stoltenberg, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete da politikerne besøkte Tromsø 29. september.

Å spise lunsj med en statsminister og to statsråder er ikke hverdagskost.

- Det var helt utrolig morsomt og kjempespennende å treffe dem, sier Josefine.

Sammen med Morten ga hun politikerne et innblikk i hvordan hverdagen kan være for ungdommer som faller ut av videregående og ikke har en jobb å gå til.

- Man kommer lett inn i en rytme der man er sent oppe, og for eksempel spiller spill utover natten. Da blir man trøtt og sliten om morgenen, og sover langt utover dagen. Derfor er det mye bedre om man får litt hjelp til å skaffe seg en jobb, sånn at man har noe å gå til, sier Josefine.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, fylkesdirektør i NAV Troms, Stein Rudaa, Morten Olsen, Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, Josefine Jensen og statsminister Jens Stoltenberg utenfor Kaffebønna i Tromsø (Foto: SMK).

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, fylkesdirektør i NAV Troms, Stein Rudaa, Morten Olsen, Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, Josefine Jensen og statsminister Jens Stoltenberg utenfor Kaffebønna i Tromsø (Foto: SMK).

Tanken bak I GANG-kurset er at arbeidspraksis for mange kan gi en bedre forståelse av hva som kreves av utdanning i arbeidslivet, og dermed bidra til ny motivasjon til å fullføre videregående opplæring.

Slik har det vært for Morten, som nå tar allmenn påbygning ved siden av jobben i bakeriet på Kaffebønna, og planlegger å begynne på universitetet til høsten.

Ungdommer utgjør en betydelig ressurs, og har mange år i arbeids- og samfunnslivet foran seg. Derfor er det viktig at de får en best mulig start. Regjeringen er derfor svært opptatt av at ungdom ikke blir stående lenge utenfor skole og arbeidsliv.

På landsbasis er det 30 prosent av elevene i videregående skole som ikke fullfører utdanningen. De tre nordligste fylkene har høyest andel elever som ikke består i løpet av fem år.

Josefine var opptatt av å skaffe seg erfaring fra arbeidslivet da hun bestemte seg for å slutte på baker- og konditorlinjen. I dag er hun kjempefornøyd med livssituasjonen sin.

- Jeg blir nok på Kaffebønna en god stund til, i alle fall til neste høst. Etter det vurderer jeg å begynne og studere kunst, forteller hun. 

Kunnskapsdepartementet lanserte tidligere i høst ”Ny Giv”, en nasjonal dugnad for å øke gjennomføringen i videregående opplæring i nært samarbeid med fylkeskommunene.