Historisk arkiv

Klimafinansiering og skog hovedtema på klimamøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Denne uken deltar statsminister Jens Stoltenberg på FNs klimakonferanse i Cancún. – Jeg deltar på konferansen blant annet for å fremme arbeidet med klimafinansiering og skog. Dette er to nøkkelspørsmål for en helhetlig klimaavtale, sier Stoltenberg.

Både statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er til stede når FNs klimakonferanse i Cancún denne uken går inn i sluttfasen.

Stoltenberg vil særlig ta opp spørsmål knyttet til finansiering av klimatiltak. Dette året har Stoltenberg, sammen med Etiopias statsminister Meles Zenawi, ledet FNs høynivågruppe om klimafinansiering. Gruppens sluttrapport ble presentert i november og resultatene er spilt inn i klimaforhandlingene. Rapporten konkluderte med at det er krevende, men mulig, å skaffe 100 milliarder dollar i året til klimatiltak i fattige land innen 2020.

Bevaring av regnskog er et annet sentralt tema som statsministeren vil legge vekt på i Cancún. Regjeringens klima- og skogprosjekt ble lansert av Stoltenberg under klimamøtet på Bali i desember 2007. Et av de sentrale målene til prosjektet er å bidra til å inkludere reduksjon av klimagassutslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland (REDD+) i en ny global klimaavtale.

I forbindelse med klimakonferansen skal statsministeren også ha politiske samtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Mexicos president Felipe Calderón og Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

- Selv om det ikke ligger an til at vi får noen ny, bindende klimaavtale i denne omgang, må byggesteinene i Cancún danne grunnlag for en forpliktende avtale i Sør-Afrika neste år, sier Stoltenberg.

Klimakonferansen i Mexico (COP 16) er det 16. i rekken av partsmøter om FNs klimakonvensjon og er en oppfølging av København-møtet i 2009 (COP 15).

Les mer: