Historisk arkiv

Felles utfordringer krever felles løsninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Klima og energi dominerte samtalene mellom statsminister Jens Stoltenberg og FNs generalsekretær Ban Ki-moon da de møttes i New York på onsdag. Samarbeidet om barne- og mødrehelse, samt den globale finanskrisen ble også diskutert.

Statsministeren understreket viktigheten av å komme fram til et bindende regelverk for å redusere globale klimautslipp og iverksette effektive klimatiltak. Han stadfestet at den neste runden i de internasjonale klimaforhandlingene blir tøffe. Det blir viktig å følge opp forslagene som ble lagt frem av FNs klimafinansieringspanel, som Stoltenberg ledet i fjor sammen med Etiopias statsminister.

Generalsekretæren fremhevet behovet for nytenkning for å finne varige løsninger på klimautfordringene verden står overfor. Han understreket at Stoltenbergs panel har lagt et viktig grunnlag for videre arbeid. Panelets sluttrapport fokuserte på innovative mekanismer for å finansiere klimatiltak i fattige land, f.eks. skatt på internasjonale finanstransaksjoner, flytrafikk og bunkersolje.

På tirsdag mottok statsministeren en pris for Norges innsats på klima, energi og global helse. Stoltenberg ble hedret som ”Champion for Global Change” på den årlige middagen til UN Foundation og United Nations Association of USA (UNA-USA). I tillegg til statsministeren, mottok også FNs leder for feltstøtte Susana Malcorra, den pakistanske menneskerettighetsforkjemperen Asma Jahangir, ExxonMobil-sjef Rex Tillerson og rockegruppen Linken Park utmerkelser. Sistnevnte brukte taletiden til å annonsere at de vil fremme generalsekretærens Energy For All-initiativ, som Norge er en sentral støttespiller for.

Jens Stoltenberg og Ban Ki-moon 
Jens Stoltenberg og Ban Ki-moon (Foto: UN Photo/Mark Garten.)
 

Se bilder fra besøket til New York her.