Historisk arkiv

Diskuterer klima og helse i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Klima og mødre- og barnehelse er sentrale tema når statsminister Jens Stoltenberg deltar under åpningen av FNs 68. generalforsamling.

Stoltenberg er i New York mandag og tirsdag for å delta under åpningen av FNs generalforsamling.

Statsministeren starter mandagen med et frokostmøte om klima med lederen for FNs klimakonvensjon Christina Figueres og Mexicos tidligere president Felipe Calderón.   

– Klimaendringene fortsetter, temperaturen øker og isen smelter. Dette er en av de største utfordringene vi står overfor i vår tid, sier Stoltenberg, som mener en «vente-og-se»-holdning innebærer en betydelig risiko.

– Klimaendring er et globalt problem som bare kan løses gjennom internasjonalt samarbeid. Alle må gjøre sitt for å få det til. I tillegg til en ny, forpliktende klimaavtale trenger vi handling nå, for å få ned utslippene av klimagasser, sier Stoltenberg.

Etter klimamøtet er statsministeren hovedtaler på et stort arrangement om energi- og klimautfordringer for verdens fattigste land, sammen med Liberias president Ellen Sirleaf Johnson og Etiopias statsminister Hailemariam Dessalegn.

Tusenårsmålene
Mandag ettermiddag deltar Stoltenberg, sammen med blant andre Bill Gates og Sheryl Sandberg fra Facebook, i en paneldebatt om hvordan FNs tusenårsmål  kan nås gjennom innovasjon og nytenkning. Dette avsluttes med et besøk til en utstilling av innovasjoner som kan gi mer helse for hver krone, blant annet ved å bruke teknologi fra romfart og mobiltelefoni.

– Jeg var en av stats- og regjeringssjefene som signerte tusenårsmålene i år 2000. På vei hjem fra FN tenkte jeg mye på om vi kom til å klare å gjøre målene til konkret handling og om de kom til å bli fulgt opp. Nå, tretten år etter, mener jeg at vi kan si at tusenårsmålene har forpliktet og har blitt fulgt av politisk handling, sier Stoltenberg.

Hvordan tusenårsmålene skal nås innen 2015 og hvilke nye mål verden deretter skal samle seg om, blir viktig i FN under høynivåuka. Norges hovedfokus har vært å bidra til å oppfylle tusenårsmålene som gjelder mødre- og barnehelse.

– Vi har fått til mye. Aldri før har så mange blitt løftet ut av fattigdom. Mer enn seks millioner liv reddes hvert år som følge av bedre barne- og mødrehelse, men fortsatt kreves innsats for å nå målene om å redusere barnedødeligheten med 2/3 og mødredødeligheten med 3/4 . Framgangen forplikter til å satse ekstra for å nå alle målene i 2015. Verden må også klare å samle seg om konkrete, målbare og forpliktende mål for arbeidet etter 2015, sier Jens Stoltenberg

Norge mener fire tema er særlig viktig å få med i de nye målene etter 2015: Helse, energi, kvinners rettigheter og likestilling og rettferdig fordeling.

Møter generalsekretæren 
Mandag kveld møter Stoltenberg FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å diskutere situasjonen i Syria, klima og helse.

Tirsdag deltar statsministeren på åpningen av FNs 68. generalforsamling. Deretter taler han under åpningen av «High Level Political Forum for Substainable Development», et nytt FN-organ som skal sette bærekraftig utvikling høyere opp på den politiske agendaen i FN.

Foredrag om oljeressurser
Onsdag reiser statsministeren til Boston, hvor han er invitert til å holde foredrag på Harvard om hvordan Norge forvalter oljeressursene. Internasjonalt snakkes det om en «ressursforbannelse», fordi ressursrike land ofte har opplevd lavere vekst enn andre. Statsministeren vil snakke om den norske forvaltningen av oljeformuen.