Historisk arkiv

Satsningsområder for styrket forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg åpnet i dag et seminar om forskning i næringslivet. Der pekte han ut flere områder som blir viktig for økt forskningsinnsats i årene som kommer.

260 deltagere fra næringslivet, universitets- og høyskolesektoren og andre forskningsmiljøer var i dag samlet på Grand Hotel i Oslo for et seminar om forskning i næringslivet.

Se seminaret på nett-TV.

I statsministerens åpningsinnlegg pekte han ut flere områder som blir viktig for å styrke forskningssektoren i årene som kommer.

- Vi skal fortsette å trappe opp offentlige bevilgninger til forskning. Vi har sørget for over 30 prosent realvekst i forskningsbevilgningene, og det kommer mer. Samtidig må vi også bli flinkere, sammen med forskningsmiljøene, til å prioritere innsatsen, sa Stoltenberg.

Det andre området statsministeren trakk frem var styrking av samarbeidet mellom forskningsmiljøer og næringsliv.

- Vi skal satse på samarbeid gjennom Sentre for fremragende forskning, Sentre for forskningsdrevet innovasjon og Sentre for Miljøvennlig Energi. Alle disse bidrar til å styrke samarbeidet mellom universitets- og høyskolesektoren, institutter og næringsliv, sa Stoltenberg.

Internasjonalt samarbeid var det tredje området Stoltenberg la vekt på.

- Godt over 99 prosent av den vitenskapelige produksjonen og teknologiutviklingen skjer utenfor Norge. Derfor er internasjonalt samarbeid viktigere enn noen gang. At norske forskere hevder seg internasjonalt er viktig for Norge, sa statsministeren.

- Det fjerde vi må gjøre er å skape grunnlaget gjennom kvalitet i grunnopplæring og god rekruttering til høyere utdanning, sa Stoltenberg.

Han trakk frem at de siste internasjonale undersøkelsene har vist en klar fremgang i lese- skrive- og regnekunnskapene til norske elever.

Les mer om resultatene fra TIMSS- og PIRLS-undersøkelsene.

I sin avslutning la statsministeren vekt på holdningene til forskning i samfunnet.

- Vi skal snakke opp forskningen og være positive til betydningen av forskning i det norske samfunnet, sa Stoltenberg.

Seminaret om forskning i næringslivet er et ledd i regjeringens arbeid med den nye stortingsmeldinga om forskning, som skal legges frem til våren. Det inngår i seminarrekken ”Kunnskapsbanken”, arrangert av Kunnskapsdepartementet.