Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

NATOs generalsekretær i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Deltok på veteranmarkering

Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag i mot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til en arbeidsfrokost i statsministerboligen. De to diskuterte blant annet norsk ledelse av NATOs Ocean Shield-operasjon mot piratvirksomhet i Det indiske hav.

Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag i mot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til en arbeidsfrokost i statsministerboligen. De to diskuterte blant annet norsk ledelse av NATOs Ocean Shield-operasjon mot piratvirksomhet i Det indiske hav, samt Afghanistan, situasjonen i Syria og andre konfliktområder, NATOs utvikling, nordområdene, internasjonal terrorisme og den økonomiske situasjonen i Europa.

- Norge vil fra 6. juni til 6. desember delta med fregatten Fridtjof Nansen i Ocean Shield-operasjonen i Det indiske hav. Den norske flaggkommandøren Henning Amundsen skal lede hele operasjonen. Dette vil i perioden være Norges mest omfattende bidrag til en internasjonal operasjon ved siden av ISAF, sa Stoltenberg.

Fogh Rasmussen uttrykte takknemlighet for norske bidrag til Ocean Shield-operasjonen og også til tidligere operasjoner i blant annet Afghanistan og Libya.

Bekymring for utviklingen i Syria

Videre diskuterte Fogh Rasmussen og Stoltenberg situasjonen i Syria og uttrykte sterk bekymring for utviklingen.

- Situasjonen i Syria er meget alvorlig og det er viktig at også NATO følger situasjonen tett, selv om alliansen ikke har noen rolle i den aktuelle situasjonen. Konflikter utenfor NATOs område kan direkte påvirke alliertes sikkerhet. Dagens trusselbilde stiller store krav til god situasjonsforståelse, samarbeid og et bredt spekter av virkemidler. NATO-samarbeidet er viktig også for å møte fremtidens trusler. Vi er tilfredse med at USA og Russland nå har blitt enige om skritt for å bidra til å bringe situasjonen fremover, sa Stoltenberg.

Nye muligheter i Nordområdene

NATOs råd og generalsekretæren kom til Oslo i går kveld etter en rundtur i Nord-Norge, blant annet for å få orienteringer om nordområdespørsmål.

- Nordområdene tiltrekker seg økt oppmerksomhet og endringene som skjer åpner opp nye muligheter, blant annet innen energi, skipsfart, mineraler og forskning. Norge legger stor vekt på at NATO skal styrke sin regionale kompetanse. NATOs økte vektlegging av trening og øvelser er i tråd med det norske nærområdeinitiativet, og vi vil fortsette å tilby norsk terreng og fasiliteter til øvelser, sa Stoltenberg. 

Fogh Rasmussen berømmer norske soldater

Etter møtet i statsministerboligen deltok NATOs generalsekretær i den nasjonale markeringen av frigjørings- og veterandagen på Akershus festning.

- At NATOs generalsekretær besøker Norge på 8. mai, vår frigjøringsdag og veterandagen, er spesielt passende i lys av den betydning NATO har hatt for oss. Generalsekretærens tale under veteranarrangementet understreket dette på en fin måte, sa Jens Stoltenberg etter markeringen på Akershus.

I sin tale på Akershus festning vektla statsministeren forbindelsen mellom kampen mot okkupasjonsmakten under den andre verdenskrig og den innsats norske veteraner har lagt ned i fredens tjeneste i ulike operasjoner.

- Svært mange norske menn og kvinner har deltatt i internasjonale operasjoner, herunder i NATO-ledede operasjoner. Ved å markere deres innsats for Norge og internasjonal fred og sikkerhet sammen med NATOs generalsekretær understrekes vår felles takknemlighet, sa Stoltenberg.

Både i møtet med Stoltenberg og i sin tale på festningsplassen berømmet NATOs generalsekretær de norske soldatenes bidrag til NATOs engasjement i Afghanistan.

- NATOs engasjement i Afghanistan etter 2014 vil rettes inn mot opplæring og støtte til afghanske sikkerhetsstyrker. Vi står ved våre forpliktelser til NATO og vil bidra i Afghanistan også etter 2014, sa statsministeren.

Oslo, 8. mai 2013: Statsminister Jens Stoltenberg tar i mot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til samtaler i statsministerboligen.
Oslo, 8. mai 2013: Statsminister Jens Stoltenberg tar i mot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til samtaler i statsministerboligen. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter) Se flere bilder fra møtet på Flickr.

 

 

Til toppen