Historisk arkiv

Regjeringen vil sikre offentlig eierskap til vannkraften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

-Regjeringen vil sikre offentlig eierskap til vannkraften, sa statsminister Jens Stoltenberg på årsmøtet i Telemark Arbeiderparti fredag.

Pressemelding

Nr.: 52/2006
Dato: 21. april 2006

Regjeringen vil sikre offentlig eierskap til vannkraften


- For å sikre offentlig eierskap til vannkraftressursene våre, har regjeringen besluttet at dagens hjemfallsordning for vannkraften står fast – til tross for krav fra ESA om å endre ordningen.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg på årsmøtet i Telemark Arbeiderparti på Gautefall 21. april.

- Vannkraftressursene skal være hele folkets eie. Regjeringen vil derfor sikre et sterkt offentlig eierskap slik at vi kan sikre den hele og fulle styring og kontroll med disse verdifulle fornybare ressursene, sa statsministeren.

- Hjemfallsreglene har vært en del av norsk lovverk i 100 år. Vi har vært med på å sikre at fosskraften forblir i fellesskapets eie. Slik vil vi at det skal være også i fremtiden. Ikke minst her i Telemark vet dere hvor viktig fossekraften har vært for byggingen av landet, sa Stoltenberg.

EFTAs overvåkingsorgan ESA mener hjemfallsordningen innebærer en forskjellsbehandling mellom offentlige og private eiere, og derfor er i strid med EØS-avtalen. ESA har derfor krevd endringer i norsk lovverk.

Regjeringen mener derimot at hjemfallsordningen faller utenfor EØS-avtalen, og vil derfor ikke bøye seg for ESAs krav.

Også i andre europeiske land legges det sterk vekt på å bevare offentlig kontroll med energiforsyningen.