Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Stoltenberg lanserte kampanje for å redusere barne- og mødredødelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

På Bill Clintons Global Initiative-konferanse i New York i dag lanserte statsminister Jens Stoltenberg en helsekampanje for å redde millioner av barn og kvinner verden over. På vegne av Norge lovte statsministeren at 1 milliard dollar skal bevilges for å redde liv.

I sin tale sa Stoltenberg at et sterkere helsesystem vil kunne redde livet til fire millioner nyfødte som dør i løpet av den første måneden. Dette er barn som kunne overlevd hvis de fikk morsmelk, tilgang til hjelp fra medisinsk personell og behandling med antibiotika.

- Ved hjelp av økt finansiering, som er stabil over tid, kan vi også redde livet til mange av i alt en halv million kvinner som dør hvert år under graviditet eller i barsel, sa Stoltenberg. 

 Statsministeren presenterte helsekampanjens tre satsningsområder:

1.      Økt finansiering – redusert dødelighet:

- Med mindre enn én milliard amerikanske dollar brukt på vaksiner har vi reddet over 2,3 millioner liv siden 2001. Nå må vi satse bredere. Mange av de fire millioner nyfødte som dør i løpet av første levemåned, kan reddes hvis de får morsmelk, tilgang til antibiotika og hjelp av medisinsk personell. En halv million kvinner som dør i barsel eller i forbindelse med graviditet hver år, kan reddes med enkle midler. Økt finansiering kan utgjøre forskjellen på liv og død, sa Stoltenberg.

2.      Bedre organisering - redusert dødelighet

- For å få mest mulig ut av investeringene, må vi kutte byråkratiske ledd. Helsepersonell skal bruke tiden på å behandle pasienter ikke på å fylle ut rapporter. Vi må lage insentiver for å behandle flest mulig, enten ved at helsestasjoner får betalt for det antallet kvinner og barn de behandler, eller ved at pengene gis direkte til kvinnene selv for at de skal søke behandling på helsestasjoner. På denne måten vil det å behandle kvinner og barn bli en inntekstkilde og ikke en utgiftspost, og finansieringssystemet i seg selv en pådriver for å oppnå gode resultater, sa statsministeren.

3.      Støtte til barn og kvinner

- Denne helsekampanjen skal gi oppmerksomhet om det faktum at millioner av kvinner og barn kan reddes ved hjelp av enkle midler. Når vi argumenterer for økt finansiering, må vi også vise at flere liv faktisk kan bli reddet.

Estimert antall barn (i millioner) som dør før de fyller fem år (2006). kilde UNICEF
De seneste tallene viser at 9,7 millioner barn under fem år dør hvert år. Det er en nedgang fra mer enn 12 millioner døde barn i 1990. De fleste av disse barna dør i utviklingsland av årsaker som kan forebygges og som det finnes kjente og rimelige midler mot. Om innsatsen ikke økes, er det små sjanser for å redusere barnedødeligheten med 5,4 millioner barn pr. år, som er nødvendig for å nå målet om 2/3 reduksjon innen 2015. Kartet viser estimert antall barn (i millioner) som dør før de fyller fem år (2006). kilde UNICEF

 

Resultatbasert finansiering
Under lanseringen av helseinitiativet la Stoltenberg vekt på at et resultatbasert finansieringssystem vil være hovedinitiativet for å forbedre helsetilstanden for kvinner og barn på lang sikt. - Vi har sett at dette virker. I India har flere gravide valgt å føde ved en helsestasjon istedenfor hjemme og dermed redusert risikoen for å dø, både for seg selv og barnet. På denne måten har det å gi behandling til kvinner og barn har blitt en inntektskilde istedenfor en utgift og vi oppnår gode resultater, sa Stoltenberg.

 

Fremskritt innen barne- og kvinnehelse
Statsministeren sa at det gjøres fremskritt innen barne- og kvinnehelse i mange utviklingsland. Men, det går for sakte i forhold til å nå tusenårsmålene innen 2015, og da spesielt målene om å redusere barnedødeligheten, forbedre kvinners helse og å redusere tilfellene av de største sykdommene som HIV/AIDS, tuberkulose og malaria.

Stoltenberg viste til at svært vellykkete vaksinasjonskampanjer mot meslinger i Afrika har reddet en halv million barn hvert år.  Bevilgninger for å bedre fattiges helsetilstand har økt betydelig, og polio som i 1988 paralyserte over 350 000 barn er nå nesten utryddet. – Det er likevel langt igjen før vi når tusenårsmålene vi har satt oss, og det er behov for forsterket innsats. Verden forventer at vi oppfyller løftene vi har gitt.

- Jeg er derfor svært glad for å kunne annonsere at vi bygger et nettverk av globale leder som skal overvåke og se til at bedre helse for barn og kvinner blir prioritert. De millioner av liv vi redder vil styrke grunnlaget for vekst og utvikling, sa statsministeren.

 Sammen med Stoltenberg i dette globale nettverket er Tanzanias president Jakaya Kikwete, Mosambiks president Armando Guebuza, Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono, Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende, president Robert Zoellick i Verdensbanken, generalsekretær Margaret Chan i WHO og generaldirektør Ann Veneman i UNICEF.

----------------------------------------------------------------

Mer informasjon:

Statsminister Stoltenbergs engasjement for tusenårsmålene

Faktaark:

Rapport:

The Global Campaign for the Health Millennium Development Goals (PDF)

 

Illustrasjon/kart over barnedødelighet (høyoppløselig versjon)

 

 

Til toppen