Historisk arkiv

Norge lanserer Vietnamstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Utvidet næringslivssamarbeid, arbeid for bærekraftig utvikling, miljø- og klimahensyn og styrking av menneskerettighetene er prioriterte områder i Norges nye Vietnamstrategi. Strategien ble lansert da statsminister Jens Stoltenberg møtte Vietnams president Nguyen Minh Triet i Oslo i dag.

Presidenten er i Norge på statsbesøk 5. – 6. juni, som kong Harald Vs gjest. Det er første gang en vietnamesisk president kommer til Norge. Med seg til Norge har presidenten flere ministere og over 60 næringslivsrepresentanter.

I samtalen sa statsminister Stoltenberg at Norge ønsker å bidra til økt implementering av internasjonale forpliktelser, og etablere en dialog med Vietnam for å styrke FNs rolle i verdenssamfunnet. Andre tema var tosidige forbindelser mellom Norge og Vietnam, FN-reform, klimasamarbeid og situasjonen i Burma.

I møtet ble fem nye bilaterale avtaler inngått mellom Norge og Vietnam, på områdene miljø, vannforsyning, naturkatastrofer, fiskeri og støtte til et karbonnøytralt hus for alle FN-organisasjonene i Hanoi. Det var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som undertegnet avtalene på norsk side.

– Det finnes spesielle bånd mellom Norge og Vietnam siden mange nordmenn har vietnamesisk opprinnelse. Samtidig er det et økende antall nordmenn som besøker Vietnam, og stadig flere norske selskaper etablerer virksomhet i landet. Jeg håper at besøket kan føre til et utvidet økonomisk samarbeid med Vietnam, og slik bidra til å fremme bærekraftig økonomisk vekst og redusere fattigdom, sier Stoltenberg.

Statsministeren møter Vietnams president. Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg møter Vietnams president Nguyen Minh Triet. Foto: Scanpix.  

Under statsbesøket har Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet organisert flere bransjeseminarer der de vietnamesiske næringslivsrepresentantene har møtt norske kolleger. Telenor er i dag vertskap for en topplederkonferanse der presidenten og kronprins Haakon vil være til stede. Under konferansen vil det bli undertegnet flere kontrakter og samarbeidsavtaler mellom vietnamesiske og norske virksomheter.