Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer Obama

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Jeg gratulerer senator Barack Obama med valgseieren. Det er en historisk begivenhet at USA nå får sin første afro-amerikanske president. Jeg ser fram til et godt og nært samarbeid med USAs nye president og hans administrasjon, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg gratulerer senator Barack Obama med valgseieren. Det er en historisk begivenhet at USA nå får sin første afro-amerikanske president. Valget av amerikansk president har engasjert mange og har stor betydning for hele verden. Jeg ser fram til et godt og nært samarbeid med USAs nye president og hans administrasjon, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren sier Obama har gått til valg med ”endring” som sitt slagord, og at han har skapt håp og framtidstro for mange amerikanere. – Han har lagt vekt på å være samlende for å møte de store utfordringene USA står overfor. Det har vært en spennende valgkamp med en imponerende mobilisering av nye velgere. Begge sider kan være stolte av den jobben som er gjort for å få folk til å bruke stemmeretten, sier Stoltenberg.

- USA er vår viktigste allierte, og det er sterke bånd mellom våre to land. Samarbeidet er basert på felles verdier og felles interesser. NATO er viktig for vår felles sikkerhet, og vi trenger fortsatt et nært og godt transatlantisk samarbeid. De store utfordringene vi står overfor i Afghanistan, er eksempel på det, sier statsministeren.

- Vi har forventninger om at USA tar internasjonalt lederskap i viktige saker, basert på dialog og samarbeid. For å møte de store globale utfordringene vi står overfor, trenger vi samlende løsninger. Det gjelder finanskrisen, klimapolitikken, kampen mot fattigdom og innsatsen for fred og sikkerhet, sier Stoltenberg.

Statsministeren sier at et aktivt amerikansk engasjement er viktig for å få på plass en ny internasjonal klimaavtale. - Det er avgjørende for at vi også får med de andre store utslippslandene. Jeg er derfor glad for at Obama har signalisert økt amerikansk innsats for å redusere utslippene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministerens gratulasjonsbrev til Obama

Statsministeren har i dag sendt følgende gratulasjonsbrev til senator Obama:


"The Honorable Barack Obama
The President-elect of the United States

Kjære senator Obama,

På vegne av den norske regjeringen er det en stor glede å sende mine beste gratulasjoner i anledning av at du er valgt som USAs president.

Norge og USA har et nært vennskap som strekker seg langt tilbake, og vi har sterke og gode bånd oss imellom. 

Kjernen i våre forbindelser er den transatlantiske solidariteten og vår gjensidige sikkerhetsforpliktelse gjennom Den atlantiske alliansen. Vi må fortsette samarbeidet for å fremme fred, bekjempe fattigdom og møte de globale utfordringene som klimaendringene innebærer.

Jeg ser fram til å samarbeide nært med deg i de mange sakene der felles verdier, interesser og mål fører oss sammen.


Vennlig hilsen

Jens Stoltenberg".
 

 

 

 

 Til toppen