Historisk arkiv

Norge gir ytterligere 20 millioner til Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

De humanitære behovene etter kamphandlingene i Gaza er akutte. Regjeringen bevilger i dag nye 20 millioner kroner til hjelpeorganisasjoner som kan nå frem til sivilbefolkningen i Gaza. Totalt har Norge derved gitt 50 millioner kroner til akutt humanitær bistand siden kamphandlingene startet.

– Vi ønsker å yte mer bistand til den hardt rammete sivilbefolkningen i Gaza. Regjeringen bevilger derfor ytterligere 20 millioner kroner til medisin, mat og annen akutt hjelp til palestinerne. Med disse midlene vil FN-systemet, Røde Kors-familien og norske humanitære organisasjoner kunne gi livsviktig hjelp på Gaza, sier statsminister Jens Stoltenberg.

De humanitære organisasjonene har møtt en rekke hindringer for å nå de nødlidende på Gaza.

– Volden som humanitære hjelpearbeidere og humanitær transport blir utsatt for i Gaza tar vi sterk avstand fra. Partene har et klart folkerettslig ansvar for å beskytte sivile og å legge tilrette for humanitær og medisinsk hjelp. Dette har regjeringen tatt opp i FN og med israelske myndigheter, sier Stoltenberg. 

FNs Sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon der våpenhvile er et sentralt element. Resolusjonen omhandler flere trinn mot en fredelig løsning, og legger også vekt på den rollen den norskledete giverlandsgruppen AHLC vil ha i gjenoppbyggingsarbeidet.

– Det viktigste akkurat nå er allikevel å få en umiddelbar slutt på kamphandlingene for å unngå ytterligere tap av liv og for å nå inn med den hjelpen palestinerne sårt trenger, sier Stoltenberg.