Historisk arkiv

Norge vil øke hjelpen til Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Norge vil øke hjelpen til Zimbabwe med 42 millioner kroner til totalt 200 millioner kroner i år, sa statsminister Jens Stoltenberg til statsminister Morgan Tsvangirai i Oslo i dag.

Norge vil øke hjelpen til Zimbabwe med 42 millioner kroner til totalt 200 millioner kroner i år, sa statsminister Jens Stoltenberg til statsminister Morgan Tsvangirai i Oslo i dag. Pengene vil først og fremst gå til områder som Tsvangirais parti MDC har ansvar for: grunnutdanning, helsetjenester og demokratibygging.

Jens Stoltenberg og Morgan Tsvangirai møttes i Oslo onsdag. Foto: Statsministerens kontor
Jens Stoltenberg og Morgan Tsvangirai møttes i Oslo onsdag.  

Den norske hjelpen vil ikke bli sendt gjennom Zimbabwes finanssystem, men via FN, Verdensbanken og hjelpeorganisasjoner.

- Jeg er glad for å motta statsminister Tsvangirai i Norge, sa Stoltenberg da de to møtte pressen etter samtalen. - Tsvangirai har vist lederskap og stort mot som opposisjonsleder og regjeringssjef. Han har spilt en avgjørende rolle med å forene opposisjonen og den nye regjeringen. Hans lederskap trengs i den utfordrende tiden som ligger foran, sa Stoltenberg.

- Norge vil fortsatt være en venn av folket i Zimbabwe. Vi støtter landets nasjonale enhetsregjering og er rede til å innlede bilateralt samarbeid med regjeringen, sa Stoltenberg. – Men først må vi se fremgang på flere områder: det gjelder menneskerettigheter og medielovgivning, arbeidet med å reformere politiet og det militære, og det sivile samfunnets mulighet til å delta aktivt i reformarbeidet, sa Stoltenberg.

- Det finnes ikke i dag noe alternativ til Zimbabwes enhetsregjering. Men denne regjeringen er ikke demokratisk valgt, den er et politisk kompromiss. Målet må være en ny grunnlov og frie og rettferdige valg i løpet av noen få år, sa Stoltenberg.

Norge har i mange år støttet menneskerettsorganisasjoner og aktiviteter for å fremme demokrati og forsoning i Zimbabwe.

Jens Stoltenberg og Morgan Tsvangirai møttes forrige gang i Sør-Afrika i april 2008. Foto: Statsministerens kontor
Jens Stoltenberg og Morgan Tsvangirai møttes forrige gang i Sør-Afrika i april 2008. Alle foto: Statsministerens kontor.

Se flere bilder fra møtet mellom Stoltenberg og Tsvangirai på Flickr.