Historisk arkiv

Statsministeren overtar ledelsen av FNs klimagruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg skal lede FNs høynivågruppe om finansiering av klimatiltak i fattige land. Han overtar ledelsen etter Gordon Brown. Gruppen skal arbeide for å mobilisere de ressursene som ble lovet under klimatoppmøtet i København.

Statsminister Jens Stoltenberg skal lede FNs høynivågruppe om finansiering av klimatiltak i fattige land. Han overtar ledelsen etter Gordon Brown. Gruppen er opprettet av FNs generalsekretær Ban Ki-moon og skal arbeide for å mobilisere de ressursene som ble lovet under klimatoppmøtet i København.


Her er FNs høynivågruppe om finansiering av klimatiltak fotografert i mars, da de møttes i den britiske statsministerboligen i Downing Street nr. 10. Foto: Downing Street.

- Det er avgjørende å sikre tilstrekkelig finansiering av tiltak mot klimaendringer i fattige land for få på plass en ny internasjonal klimaavtale. Jeg ser fram til å lede arbeidet i gruppen sammen med Etiopias statsminister, sier statsminister Stoltenberg.

Ifølge København-avtalen som ble utarbeidet på tampen av klimatoppmøtet i desember, skal industrilandene mobilisere opp mot 30 milliarder amerikanske dollar for perioden 2010 til 2012 og komme opp i hele 100 milliarder dollar i året fra 2020. Avtalen stadfestet også at landene skal jobbe for å begrense temperaturøkningen til 2 grader, samt iverksette tiltak for å redusere eller begrense utslipp.

Klimagruppen har fått i oppgave å utforme praktiske forslag for å se på finansiering av utslippskutt og tilpasningsstrategier. Pengene skal komme fra både privat og offentlig sektor.

Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi vil lede gruppen. I tillegg inngår også Guyanas president, Bharrat Jagdeo, samt ministre og økonomiske eksperter fra en rekke land som medlemmer av rådet. Deltakerne representerer både fattige og rike land.

Gruppen skal presentere sin endelige rapport før FNs neste klimatoppmøte i Mexico i desember.