Historisk arkiv

Hovedtema i tale til klimakonferanse:

Skog og finansiering av klimatiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg holdt i dag Norges hovedinnlegg på FNs klimakonferanse. Han fremhevet to områder som er avgjørende for de videre forhandlingene: klimafinansiering, og opprettelsen av et grønt fond, og skogbevaring. – Norge vil gjøre det vi kan for å sikre et vellykket resultat her i Cancún, sa Stoltenberg.

Avskoging i utviklingsland står for ca. 15 prosent av totale klimautslipp globalt. Dette er mer enn utslipp fra alle verdens skip, biler, tog og fly tilsammen. Å redusere avskoging og skogforringelse kan gi de største, raskeste og billigste kuttene i globale utslipp.

- Det vil bli svært vanskelig, om ikke umulig, å begrense den globale oppvarmingen til to grader uten en betydelig reduksjon i tropisk avskoging. Vi klarte nesten å bli enige om en avtale om avskoging i København. Skogkonferansen i Oslo i mai i år bidro til at over 70 land har gått sammen om et globalt samarbeid om skog. Nå må vi bli enige om hvordan vi lager et godt internasjonalt avtaleverk for skog, sa statsministeren.

Videre tok statsministeren opp klimafinansiering. - Hvis vi ikke sikrer finansiering av klimatiltak i utviklingsland, blir det ingen omfattende klimaavtale. Dette er ikke bare et spørsmål om investeringer. Det er et spørsmål om å balansere økonomiske interesser og ansvar, sa statsministeren. Stoltenberg kom med en oppfordring om å ta anbefalingene fra FNs høynivågruppe for klimafinansiering med videre i klimaforhandlingene. For å skaffe finansiering til klimatiltak i utviklingsland, trakk han spesielt fram betydningen av å sette en pris på CO2-utslipp og å få flere sektorer, blant annet internasjonal transport, inn i avgifts- eller kvotesystemer.

Stoltenberg påpekte at verden fortsatt må holde fokus på klimaendringene. - Vi må dra lasset sammen. Dette innebærer både forpliktelser og vanskelige kompromisser. Vi gjør fremskritt, men det vi trenger nå er konkrete resultater. Målet i Cancún blir å legge grunnlaget for en omfattende klimaavtale i Durban til neste år, avsluttet Stoltenberg.