Historisk arkiv

- Norsk innsats har bidratt til å redde liv i Libya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det var helt riktig at Norge tok sin del av ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Menneskeliv er reddet. Vi har svekket regimets militære evne og vi har forhindret omfattende overgrep mot sivile, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin redegjørelse for Stortinget.

- Det var helt riktig at Norge tok sin del av ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Menneskeliv er reddet. Vi har svekket regimets militære evne og vi har forhindret omfattende overgrep mot sivile, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin redegjørelse for Stortinget i dag om operasjonene i Libya. Han understreket samtidig at Norges oppdrag ikke er fullført, og gjorde det klart at operasjonene kan bli langvarige. 

Statsministeren sa at sikkerhetsrådets vedtak om anvendelsen av militær makt trolig hindret omfattende sivile tap og lidelser. – Det er likevel fortsatt en urovekkende situasjon for sivilbefolkningen. Selv om vi har lykkes med å forhindre angrep på sivilbefolkningen er det fortsatt stor usikkerhet om den videre situasjonen, sa statsministeren.

- Ved å bruke militær makt mot sitt eget folk har store deler av det internasjonale samfunnet uttrykt at oberst Gadaffi har mistet sin legitimitet som leder og at han bør tre tilbake. Norge deler dette syn, sa Stoltenberg.

Stoltenberg fremhevet at den tydelige støtten fra land i den arabiske og afrikanske verden var avgjørende for vedtaket i FNs sikkerhetsråd. – Vi merker oss at operasjonene blir hilst velkommen i den arabiske verden.

- Det internasjonale samfunn må arbeide for at våpenhvile kan innføres, at militære styrker trekkes tilbake og at det åpnes for humanitære hjelpeorganisasjoner. Det må innledes en politisk prosess for forsoning og omfattende reformer, sa statsministeren.

Stoltenberg avsluttet sin redegjørelse med å fremheve Forsvarets innsats. - Det står stor respekt av hvordan Forsvaret møtte utfordringen. Som statsminister er jeg stolt av det mot og ansvar våre militære viser i disse dager, sa statsministeren.

Les redegjørelsen her.

Communiqué de presse en francais