Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Stoltenberg gratulerer årets tre fredsprisvinnere:

- En viktig og verdig pris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Jeg gratulerer årets tre vinnere av Nobels fredspris, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman. Denne prisen er en viktig anerkjennelse for deres innsats for å sikre kvinners sikkerhet og rett til deltagelse i fredsbyggende arbeid. Dette er avgjørende i arbeidet for fred og for å hindre konflikter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg gratulerer årets tre vinnere av Nobels fredspris, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman. Denne prisen er en viktig anerkjennelse for deres innsats for å sikre kvinners sikkerhet og rett til deltagelse i fredsbyggende arbeid. Dette er avgjørende i arbeidet for fred og for å hindre konflikter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Den Norske Nobelkomite trekker i sin begrunnelse for tildelingen frem betydningen av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1325, som for første gang gjorde overgrep mot kvinner i krig til et spørsmål om internasjonal sikkerhet. Dette er et arbeid som har vært høyt prioritert fra Norges side.

- Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har på en avgjørende måte bidratt til å virkeliggjøre Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 i sitt arbeid for gjenoppbyggingen av Liberia. Fredsaktivisten Leymah Gbowee spilte en sentral rolle for å mobilisere og organisere kvinner på tvers av etniske og religiøse skillelinjer for å skape forsoning og fred i Liberia, sier Stoltenberg.

- Tawakkul Karman har både som aktivist og journalist kjempet for demokrati, menneskerettigheter og kvinners stilling i Jemen. Hun er blitt et symbol på de omveltningene som nå skjer i store deler av den arabiske verden, sier Stoltenberg.

- De tre prisvinnerne har hver på sin måte bidratt avgjørende til å styrke kvinners stilling i sine hjemland og til å gi kvinner en stemme. De gir inspirasjon og håp til alle som kjemper for likeverd og like muligheter verden over, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Til toppen