Historisk arkiv

Statsministerens kontor

Norge gratulerer verdens nyeste stat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

-Vi gratulerer Sør-Sudan som verdens nyeste stat. Norge har vært en aktiv støttespiller for fredsprosessen i Sudan, og vi vil fortsette vårt engasjement for å sikre at både Sør-Sudan og Sudan blir levedyktige stater, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kronprins Haakon leder den norske delegasjonen som deltar i feiringen i hovedstaden Juba i dag. I delegasjonen deltar blant andre miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og stortingsrepresentantene Dagfinn Høybråten (KrF), Sverre Myrli (Ap) og Peter N. Myhre (Frp).

–Dette er en stor dag for det sørsudanske folket. Etter tiår med borgerkrig har Sør-Sudan nå fått sin selvstendighet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norges gave til den nye nasjonen er et nasjonalarkiv. ­– Det er et viktig bidrag for å bygge felles identitet og historie for den nye staten, sier Solheim.

Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ble nylig utnevnt til FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan. Hun var sentral i prosessen fram mot fredsavtalen i 2005.

- FNs innsats blir svært viktig for Sør-Sudan. Vi er spesielt glad for at generalsekretær Ban Ki-moon har utnevnt Hilde Frafjord Johnson til sin utsending i Sør-Sudan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge anerkjenner i dag Sør-Sudan som egen stat. Kronprinsen og Solheim har i dag et eget møte med Sør-Sudans president Salva Kiir. Der vil det formelt bli klart at Sør-Sudan og Norge etablerer diplomatiske relasjoner. Norges generalkonsulat i Juba vil bli omgjort til ambassade.

– 9. juli er en festdag for Sør-Sudan. Vi må ikke glemme utfordringene den nye staten står overfor. Bare 27 prosent av den voksne befolkningen kan lese og skrive. Økonomien er helt avhengig av oljeinntekter. Fra Norge kan vi love at vi vil fortsette vår støtte til det sørsudanske folket, sier Solheim.

Delingen av Afrikas største land kommer etter en folkeavstemning i januar i år, da 98,8 prosent av sørsudanerne stemte for selvstendighet. Folkeavstemningen var et sentralt element i fredsavtalen fra 2005.

- Norge har en helt spesiell posisjon i Sør-Sudan. Mye av æren for det unike norske omdømmet i Sør-Sudan tilhører norske frivillige organisasjoner, spesielt Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp, sier Solheim.

Norges totale bistand til Sudan var i 2010 på drøyt 700 millioner kroner. Pengene går gjennom FN og frivillige organisasjoner.