Historisk arkiv

Statsministeren hedret Amundsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

I dag er det hundre år siden Roald Amundsen og hans ekspedisjon kom til Sydpolen som de første. Statsminister Jens Stoltenberg hedret i dag ekspedisjonsmedlemmene i en tale på Sydpolen. Han hedret også den modige ekspedisjonen til Scott.

- Vi er her for å feire en av menneskehetens mest imponerende bragder. Og vi er her for å understreke viktigheten av dette kalde kontinentet i arbeidet med å forstå oppvarmingen av jordkloden, sa statsminister Jens Stoltenberg blant annet i talen.

Som del av den nasjonale 100-årsmarkeringen for Nansen-Amundsen-året 2011, ledet statsministeren i dag en markering ved den seremonielle polen, som omkranses av flaggene til de 12 landene som i 1959 undertegnet Antarktistraktaten.

14. desember 1911 nådde Roald Amundsen, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting polpunktet som de første.

- Polarekspedisjonene til Roald Amundsen bidro til å forme vår nasjonale identitet. Og kvalitetene til Amundsen, Bjaaland, Hanssen, Hassel og Wisting var de samme som den unge nasjonen Norge ville bli forbundet med: mot, besluttsomhet, utholdenhet – og vilje til å møte nye utfordringer, sa statsministeren.

- Ekspedisjonen til Scott betalte den høyeste prisen, men navnene deres er for alltid skrevet inn i polarhistorien. De blir husket for sitt mot og sin besluttsomhet for å nå et av de mest ugjestmilde steder på jorda, sa statsministeren.

Jens Stoltenberg ved sermoniell pol på Sydpolen. 
En isbyste av Roald Amundsen ble avduket foran flere hundre sydpolarbeidere, polfarere, gjester og turister på Sydpolen natt til onsdag.
(Foto: Erik Edland/SMK.)