Historisk arkiv

Krisen setter Europas samfunnsmodell på en alvorlig prøve

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs 9. europeiske regionale møte åpnet i Oslo i dag med en sterk oppfordring til en effektiv sysselsettings- og sosialpolitikk som kan sikre vekst, konkurranseevne og gode jobber.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs 9. europeiske regionale møte åpnet i Oslo i dag med en sterk oppfordring til en effektiv sysselsettings- og sosialpolitikk som kan sikre vekst, konkurranseevne og gode jobber.

– Krisen i Europa er dramatisk. Vi ser en finanskrise som er blitt en jobbkrise. I noen land ser vi nå en tapt generasjon av unge mennesker; ute av arbeidslivet, ute av opplæring og ute av markedet. Flere blir varig inaktive og uten utsikter til arbeid, sa statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi må derfor nå iverksette tiltak for å unngå en alvorlig samfunnskrise og politisk tilbakeslag. Dette er den viktigste politiske utfordringen vi står overfor i Europa i dag, sa Stoltenberg.

ILOs generaldirektør Guy Ryder la til at «vi står overfor en voksende økonomisk og sysselsettingsmessig krise som vi ikke ser noen opplagt løsning på». Ryder oppfordret konferansen til å foreslå «effektive tiltak for at Europa kan komme over krisen». 

I følge ILO nyeste opplysninger hadde krisen fram til februar 2013 ført til 26,3 millioner arbeidsledige i Europa – 10,2 millioner flere enn da den globale finanskrisen brøt ut i 2008. 

ILOs data viser også at sysselsettingssituasjonen er blitt ytterligere forverret siden det ble innført økonomiske konsolideringstiltak. Etter en kort utflating i 2010-2011 har arbeidsledigheten økt på igjen, uten tegn til bedring. Bare de siste seks månedene har én million mennesker mistet jobben i EU-landene. 

ILOs generaldirektør takket Norge for gjestfriheten landet viser ved å være vertskap for organisasjonens europeiske regionale møte.

ILOs medlemsstater i Europa og Sentral-Asia møtes hvert fjerde år for å utforme politikk og bli enige om prioriteringer for regionen.

Ved åpningen av ILO-møtet talte også Litauens president Dahlia Grybauskaité, OECDs generalsekretær Angel Gurría, generalsekretær Bernadette Segol i Den europeiske fagforeningsføderasjonen (ETUC) og visepresident Javier Ferrer Duffol i den spanske arbeidsgiverorganisasjonen (CEOE).

Norges arbeidsminister Anniken Huitfeldt ble valgt til leder for ILOs møte i Oslo 8.-11. april.