Historisk arkiv

Utstillingen "Notes – Reflections on Indian Modernism” til Storbritannia og Sverige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stiftelsen Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Utenriksdepartementet er stolte over at den indiske kunstneren Nasreen Mohamedis separatutstilling ”Notes - Reflections on Indian Modernism” som ble vist i Oslo fra 5. mars til 20. juni 2009, nå legger ut på vandring.

Første stopp er Storbritannia og Milton Keynes Gallery fra 5. september til 15. november 2009.  Deretter vandrer utstillingen videre til Sverige med åpning 27. november 2009 i Lunds Konsthall.

Norges forbindelser med India er i rask utvikling og vekst.  Dette kommer blant annet til uttrykk i regjeringens Indiastrategi som ble lansert under en markering på Litteraturhuset 28. august 2009.  Gjennom denne strategien ønsker regjeringen å styrke, utdype og videreutvikle kontaktene mellom Norge og India på viktige områder, herunder på kulturfeltet. 

Foto: Vegard Kleven. Courtesy Office for Contemporary Art Norway”Nasreen Mohamedi - Notes -  Reflections on Indian Modernism” er produsert av OCA og støttes finansielt over Utenriksdepartementets budsjett for kultur og utvikling, en støtteordning som skal fremme og videreutvikle samarbeid mellom kunstnere og organisasjoner i Norge og ”land i sør”.  Utstillingen representerer et konkret eksempel på den økte vektleggingen av kultur­forbindelsene mellom Norge og India, og betydningen av OCAs langsiktige og etablerte samarbeid med billedkunstmiljøer i India med støtte fra Utenriksdepartementet.  

Om kunstneren og utstillingen

Nasreen Mohamedi (1937-1990) blir ansett for å være en av de viktigste indiske kunstnerne av sin generasjon. Utstillingen – kuratert av Suman  Gopinath og Grant Watson – har for første gang i Europa brakt sammen sjeldent viste tegninger, malerier og fotografier med et unikt  arkivmateriale fra Mohamedis atelier, og plasserer hennes kunstneriske virke både i forhold til indisk kunsthistorie og internasjonal avantgarde.

Mohamedi studerte i London og Paris på slutten av 50-tallet og tidlig på 60-tallet for siden å returnere til India for å undervise ved Faculty of Arts, Ms University i Baroda. Kunsthistorisk sett  relaterer Mohamedis arbeider seg til en tidligere generasjon av indiske kunstnere som arbeidet med abstraksjon, deriblant V.S. Gaitonde.  I et internasjonalt perspektiv kan Mohamedis verker ses i sammenheng  med Agnes Martins papirarbeider, og gjennom sine referanser til utopisme og abstrahering, til Kazimir Malevich og Suprematistene.

Nasreen Mohamedi-utstillingen er en del av ”Reflections on Indian Modernism”, et omfattende program  som omfatter offentlige prosjekter og atelieropphold organisert av  kuratorene Gopinath og Watson på vegne av OCA og CoLab Art & Architecture i  Banglore i India. Programmets formål er å se nærmere på nyere indisk kunsthistorie i et forsøk på å restituere nedarvede avantgarde-praksiser samt å ivareta mindre kjente arbeider som lett faller utenfor  definerte kunstneriske sjangre og retninger. Det første av  atelieroppholdene i dette programmet involverte Lene Bergs deltakelse  en paneldiskusjon Watson og Gopinath arrangerte i New Delhi i januar  2009.

Kuratorene

Suman Gopinath er kurator og grunnlegger av CoLab Art & Architecture,  Banglore, India. Grant Watson er kurator ved Museum van Hedendaagse  Kunst Antwerpen (MuHKA), Antwerpen, Belgia. Sammen med Anshuman  Dasgupta organiserte Gopinath og Watson utstillingen 'The Santhal  Family: Positions around Indian Sculpture' ved MuHKA i 2008. Gopinath  og Watson har samarbeidet om utstillinger av indisk moderne kunst og  samtidskunst siden 1999.

Ønskes mer informasjon om utstillingen eller om prosjektet generelt,  ta vennligst kontakt med Office for Contemporary Art Norway v/Marthe Tveitan på marthe@oca.no

Linker:

Office for Contemporary Art Norway

Milton Keynes Gallery

Lunds Konsthall

Regjeringens Indiastrategi