Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

- Fjern lover som kriminaliserer homofili

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kom fredag med en banebrytende støtteerklæring til arbeidet med å avkriminalisere homofili og å få slutt på diskriminering og vold på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Uttalelsen ble fremført av høykommissæren for menneskerettigheter i et sidearrangement i FNs menneskerettighetsråd i Geneve fredag 17. september. Norge var med som pådriver og arrangør.

Desmond Tutu bidro med en emosjonell videotale om menneskerettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner overfor en fullsatt sal i rådet.

Generalsekretær Ban Ki-moon viste til at lover som kriminaliserer mennesker på bakgrunn av deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet bidrar til vold og overgrep og legitimerer homofobi. Han slo fast at FN og medlemslandene har et viktig ansvar for å sørge for beskyttelse av denne gruppen.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanethem Pillay, deltok i panelet med en oppfordring til økt innsats for å få slutt på diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Hun pekte på at vår evne til å beskytte denne sårbare gruppen er en test på om det internasjonale rammeverket for menneskerettigheter fungerer.

Desmond Tutu sendte i sin videotale en oppfordring til FN og medlemslandene om å ta dette arbeidet på alvor.

I tillegg deltok menneskerettighetsaktivister fra Guyana, India og Kamerun med vitnesbyrd om situasjonen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i sine land.

Norge legger stor vekt på arbeid mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Vi deltar i kjernegrupper både i FN i New York og er aktive i Menneskerettighetsrådet om denne tematikken, samt at vi jobber med dette bilateralt i flere land og regioner.

Til toppen