Historisk arkiv

Tildelinger fra UDs tilskuddsordning på musikkfeltet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Motorpsycho, Noora Noor, Silje Nes, Atomic, BIT20 Ensemble og Trio Mediæval er noen av artistene som kan legge til midler på inntektssiden i sine turnebudsjetter for våren etter at tildelingene fra UDs reisestøtteordning i juni nå er klare.

MICs fagutvalg fordelte 15. juni til sammen kr. 871.000 innenfor de to ordningene.

Reisestøtteordningen
Norske band, ensembler og andre utøvere legger nå turneplaner for høsten og en viktig del av puslespillet er tildelingene fra UDs reisestøtteordning som MIC Norsk Musikkinformasjon forvalter. 60 av de 113 søknadene som kom inn har fått tilslag fra reisestøtteordningens komite.

Her er et utvalg:

 • Electrocutango tar med seg tangoen til sitt hjemland i desember når de legger ut på releaseturné for sitt nyeste album i Buenos Aires. Fra MIC/UD gis det 20.000 til prosjektet.
 • Atomic og Vandermark 5 har tidligere turnert med stor suksess i USA og legger senere i år ut på europaturne sammen. Reisestøttens komité gir 20.000 til fellesturneen.
 • Chick Corea og Trondheim Jazzorkester planlegger en reunion-turné i oktober i forbindelse med 10-års jubileet for det første musikalske møtet under Moldejazz. Besetningen er den samme som i 2000 og selvsagt er arrangør og dirigent Erlend Skomsvoll med som kunstnerisk leder. Turneen støttes med 15.000 av reisestøtteordningen.
 • Over flere år har Torun Eriksen har bygget seg opp et trofast publikum i Tyskland. I forbindelse med lanseringen av hennes nye plate ”Passage” legger hun ut på en lengre Tysklandsturné i høst og støttes med 20.000 av MIC/UD.
 • BIT20 Ensemble blir operaorkester når Knut Vaage og Torgeir Rebolledo Pedersens nye opera Veslefrikk spilles i Szeged i Ungarn i november. Forestillingen, som er et samarbeid mellom BIT20 Ensemble, Den Nye Opera og ungarske Armel Opera Competition and Festival, støttes med 25.000 av MIC/UD.
 • Det Norske Kammerorkester er ivitert til BBC Proms og skal spille i Royal Albert Hall med Leif Ove Andsnes som solist. Orkesteret skal også gjøre klubbkonsert på Limelight i London og får 20.000 i reisestøtte.
 • Nordic Voices legger ut på lanseringsturné for sin innspilling av Lasse Thoresens verker ”Tve-Trall”, ”Likferdssælmin”, ”Solbøn” og ”Himmelske Fader” og ”Helligkvad” til Berlin, London og Manchester i september og oktober og støttes med 30.000 til dette.
 • Casiokids fortsetter sin utenlandssatsning og opplever sterk medvind bl.a. i USA med gode plate- og liveanmeldelser. I sommer legger Bergensbandet ut på turne i England, Sveit, Slovakia, Polen, Færøyene og Danmark og får 30.000 til dette.
 • Motorpsycho og Elephant9 skal i november gjøre felleskonserter på Mean Fiddler og Barfly i London og støttes med 20.000.
 • Noora Noor skal i sommer og tidlig høst gjøre en rekke konserter Italia, Nederland og Frankrike for å promotere det kritikerroste albumet ”Soul Deep” og følge opp etterspørselen etter en godt mottatt showcase på Eurosonic tidligere i år. Promoturneen støttes med 25.000.
 • Silje Nes gjør seg klar for utgivelse av sitt nye album ”Opticks” på kred-labelen Fat Cat . Etter en lengre USA-turne legger hun ut på en omfattende Europa-turne i oktober og støttes med 20.000 til dette.
 • Oslo-bosatte Sidiki Camara er en av Malis ledende perkusjonister og komponister. Backet av et helnorsk lag legger han ut på en omfattende turne i Kamerun i november og støttes med 25.000 av komiteen.
 • Trio Mediæval skal på sin første turné til JTrio Mediæval får reisestøtte til konserter i Japan. Foto: Åsa Maria Mikkelsen /Kolonihavenapan i desember 2010, med konserter bl.a i Tokyo og Osaka og er tildelt 30.000 til dette.

Nytt av året er at reisestøtten nå deles ut fire ganger i året. Tidligere har man operert med tre tildelingsrunder i året, men for å imøtekomme ønsker fra artister og utøvere som ofte må forholde seg til korte tidsfrister og hektiske turneplaner har MIC nå gjort ordningen mer fleksibel.

Resterende søknadsfrister i 2010 er: 1. september (for prosjekter som starter etter 15. september) og 1. desember (for prosjekter som starter etter 15. desember).

Skal man dømme etter antall søknader som har kommet inn til reisestøtteordningen, har norske artister og utøvere aldri vært mer aktive på det internasjonale live-markedet. Hele 113 søknader om reisestøtte til norske band, artister og utøvere kom inn før fristen utløp. Konkurransen om midlene er hard - kun 60 artister og utøvere fikk sine søknader innvilget. Totalt ble det søkt om hele 3.384.781 kroner fra reisestøtteordningen og det ble bevilget kr 786.500.

Se fullstendig liste over tildelinger på nettsidene til Støtteordninger for internasjonalt kunst- og kultursamarbeid

Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør
I støttekategorien Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør er det fire prosjekter som blir tildelt midler fra ordningen:

 • The Source of Christmas skal også i 2010 hente inn utøvere fra Midtøsten for sine populære julekonserter og støttes med 25.000 fra reisestøttens 03-budsjett.
 • Norsk Korforbund samarbeider med Høgskolen i Hedmark og Bandung Choral Society, Manado State University og Pelita Harapan University i et prosjekt som skal styrke korbevegelsen i Indonesia. MIC/UD støtter utviklingsprosjektet med 20.000.
 • Ole Bøhn medvirker i et sosialt musikkprosjekt for ungdom i en av Rio de Janeiros favellaer. MIC/UD gir 10.000 til undervisningsprosjektet.
 • Vokalisten Liv Runesdatter er invitert til å åpne en større festival i Sheki, Aserbajdsjan, med et repertoar som består av religiøse folketoner fra Rogaland og Vestfold i et møte med den klassiske tradisjonsmusikken fra Aserbajdsjan, mugham. Utvekslingsprosjektet støttes med 30.000 av reisestøttens 03-midler.

Kriteriene for tildeling av prosjektstøtte til land i sør på musikkfeltet er bilateral kulturutveksling med utviklingsland og må skje innen de generelle rammer for norsk bistandsarbeid og samarbeid som skal bidra til kompetansebygging og institusjonsutviking, og generelt fremme utviklingspolitiske mål.

Kultursamarbeidet skal bidra til å styrke lokale krefter, identitet og verdier, samt å stimulere til kreativt og internasjonalt samarbeid. Fire av i alt 16 innkomne prosjektsøknader ble av komiteen vurdert som støtteverdige. Totalt ble det søkt om 791.076 og til de innvilgede søknadene ble det tildelt 85.000,-.

For mer informasjon vedrørende MICs administrasjon av og tildeling av midler fra Utenriksdepartementets reisestøtteordning for norske profesjonelle musikere og ordningen for prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør kontakt MICs administrasjonssjef Lisbeth Risnes på lisbeth@mic.no / tlf: 23 27 63 00

UDs reisestøtte for norske profesjonelle musikeres konserter i utlandet, og prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør forvaltes av MIC og fordeles fire ganger pr. år.

Fagutvalget som står for søknadsbehandlingen består av Claes Olsen, Erica Berthelsen, Ola K. Berge, Maja Ratkje og Martin Revheim (leder). Sverre Lunde og Jan Gerhard Lassen fra UD er observatører i utvalget.

Mer informasjon: