Historisk arkiv

Norges svar på anbefalingene om menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ambassadør Bente Angell-Hansen presenterte onsdag 17. mars Norges svar på de 91 anbefalingene fra 54 land under UPR-høringen i FNs menneskerettighetsråd desember 2009.

Angell-Hansen understreket at UPR-prosessen har gitt Norge en god mulighet til å foreta en kritisk gjennomgang av menneskerettighetssituasjonen Norge. UPR er en unik mekanisme som setter søkelys på menneskerettighetsutfordringer verden over.

Til sammen godtok Norge 66 anbefalinger fullt ut og syv delvis. Av de 91 anbefalingene har Norge på nåværende tidspunkt avvist 18. Sentrale områder som er tatt opp av andre stater og NGOer er diskriminering, rasisme og intoleranse, asylsøkeres menneskerettighetssituasjon, vold i hjemmet, vold mot kvinner og barn, fengslingsforhold, menneskerettighetsopplæring og spørsmål rundt det juridiske rammeverket for menneskerettigheter. Angell-Hansen viste til at dette er viktige og utfordrende spørsmål og at Norge har akseptert en rekke av anbefalingene på disse områdene.

Norge skal rapportere til Menneskerettighetsrådet om oppfølgingen av anbefalingene om fire år. Det vil arbeides for å sikre en effektiv, inkluderende og åpen oppfølgingsprosess som involverer alle relevante aktører.

Etter Norges presentasjon holdt Algerie, Pakistan, Iran, Nepal, USA, Ungarn og Botswana innlegg. Norsk Senter for menneskerettigheter, the Organization for Defending Victims of Violence, the Institute for Women’s Studies and Research, the International Lesbian and Gay Association, Save the Children International og Amnesty International tok også ordet for å kommentere Norges UPR og svar på anbefalingene.

Ta gjerne kontakt med upr@mfa.no om dere har spørsmål.