Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Miljøfremgang i regi av Barentsrådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

For første gang er nå noen av de alvorlige forurensningskildene på den offisielle listen over ”miljøverstinger” eller miljø-"hot spots" i Barentsregionen blitt friskmeldt. Dette skjedde på Barentsrådets miljøvernministermøte i Umeå 9. november.

De tre forurensningskildene som nå er strøket fra Barentsrådets hot spots-liste er et anlegg for behandling av kvikksølvholdig avfall i Murmansk-regionen og to lagre med plantevernmidler i Arkhangelsk-regionen og republikken Karelia. De miljøproblemene som var årsaken til at de ble på oppført på listen, er blitt ryddet opp i.  

Norge har i mange år samarbeidet med Russland, Sverige og Finland med å legge til rette for miljøtiltak slik at flere  forurensningskilder kan fjernes fra  hot spots-listen. Fremdeles gjenstår mye arbeid, siden de fleste forurensningskildene er knyttet til tung industriforurensning. Men arbeidet på russisk side har nå fått en mye bedre lokal forankring, og tiltak er under forberedelse.  For Norge er det særlig viktig å finne en løsning på de store utslippene fra nikkelverkene i Petsjenga rett ved grensen til Norge, som er første hot spot på listen for Murmansk-regionen.  

Norge har formannskapet i Barentsrådet 2011-2013, og arbeidet med å få fjernet flere av forurensningskildene fra hot spots-listen er en høyt prioritert oppgave i formannskapsperioden. Et annet høyt prioritert miljøarbeid er utarbeidelsen av en klimahandlingsplan for Barentsregionen. I denne sammenhengen er det svært viktig å bevare sårbare naturområder i regionen. De første resultatene fra et stort felles prosjekt for å lage et nettverk av vernede områder på tvers av landegrensene i Barentsregionen ble nylig presentert. Et slikt nettverk vil ha stor betydning for naturmangfoldet i regionen, som er unikt i verdensmålestokk.

Til toppen