Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Erfaringer fra fredsprosessen i Sri Lanka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nå kan du lese mer om erfaringene fra de nordiske observatørene til fredsprosessen i Sri Lanka.

«The SLMM Report 2002–2008» er den endelige og komplette redegjørelsen om de nordiske observatørenes operasjon og organisasjon. Rapporten er basert på deres egne skildringer og beskrivelser.

Les hele rapporten her.

Den nordiske overvåkingsmekanismen Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM) var en viktig del av det norske engasjementet i fredsprosessen i Sri Lanka. Den nye rapporten tar for seg etableringen, strukturen og mandatet. Den belyser også den historiske settingen disse årene. Den trekker i tillegg en rekke lærdommer som vil være av verdi for innsatsen for fred andre steder.

Erfaringene vil være av stor verdi for videre norsk engasjement i fredsprosesser. Det står også sentralt i den pågående uavhengige evalueringen av den norske innsatsen i fredsprosessen i Sri Lanka. Rapporten vil også være nyttig for de nordiske landene, som var viktige bidragsytere til SLMM.

Sri Lanka Monitoring Mission ble etablert i 2002, gjennom en avtale mellom regjeringen i Sri Lanka og opprørsbevegelsen LTTE. Sivile observatører fra de fem nordiske land deltok.

(SLMM)

Mandatet var å overvåke våpenhvileavtalen mellom partene på Sri Lanka (Cease Fire Agreement). Hovedkvarteret var i Sri Lankas hovedstad Colombo. I tillegg var det innledningsvis seks distriktskontorer i nord og øst; i Mannar, Jaffna, Trincomalee, Batticaloa, Ampara og Vavuniya. Observatørstyrken hadde også et liaisonkontor ved LTTEs hovedkontor i Kilinochchi.

Våpenhvileavtalen ble sagt opp av regjeringen i Sri Lanka 2. januar 2008. SLMM oppførte med det å eksistere. Hovedstyrken forlot Sri Lanka to uker senere.

Les mer om SLMM og last ned rapporten her: http://www.slmm-history.info

 

Til toppen