Historisk arkiv

Norge inngår tettere samarbeid med Bolivia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og Boliva har inngått en avtale om langsiktig samarbeid innenfor det norske ”Olje for utvikling”-programmet. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim undertegnet avtalen under sitt besøk til La Paz 5. november.

Norge og Boliva har inngått en avtale om langsiktig samarbeid innenfor det norske ”Olje for utvikling”-programmet. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim undertegnet avtalen under sitt besøk til La Paz 5. november. 

– Vi vil gjøre våre erfaringer fra norsk oljeforvaltning tilgjengelige for Bolivia. Åpenhet, miljøhensyn og at naturressursene tilhører folket, er tre viktige prinsipper for samarbeidet med Bolivia. Vi har sett veldig fram til å komme i gang, og håper dette samarbeidet vil komme hele det bolivianske folket til gode, sa Solheim da han undertegnet avtalen sammen med Bolivias petroleums- og energiminister Carlos Villegas. 

Innenfor ”Olje for utvikling”-programmet gir Norge faglig bistand til en rekke utviklingsland som er rike på petroleumsressurser, i håp om å bidra til en forvaltning av ressursene som vil gi mer penger i statskassen og bidrar til å sosial utjevning og redusert fattigdom, samtidig som hensynet til miljøet ivaretas. 

Bolivia antas å ha Sør-Amerikas største forekomster av naturgass. Etter at regjeringen til Evo Morales har nasjonalisert petroleumssektoren og reforhandlet kontrakter med private oljeselskaper, har statens inntekter fra gassutvinningen økt betydelig. Men fortsatt er det behov for store investeringer for å utvinne Bolivias naturgass og eksportere den.  

– Det er vårt ønske å bryte naturressursforbannelsen. Med inntektene fra Bolivianske myndigheter håper inntektene fra oljevirksomheten kan få flere folk i arbeid og bedre inntektene til folk flest. Foto: Wera Helstrøm, UDoljevirksomheten vil vi jobbe for å få i gang produksjonen i samfunnet generelt, slik at folk kan få seg arbeid og bedre inntekter, sa Villegas. 

Gjennomsnittlig inntekt i Bolivia er 200-300 dollar i måneden. Mange bolivianere emigrerer til Europa i håp om å kunne tjene mer til livets opphold. 

Under sitt besøk til Bolivia møtte Solheim også president Morales, som understreket betydningen av samarbeidet med europeiske land. Presidenten håper samarbeidet med Europa vil resultere i økt handel, som kan gi bedre inntekter for folk flest.   

Solheim la i møtet med Morales og andre regjeringsmedlemmer vekt på at han gjerne vil se nærmere på hvordan Norge og Bolivia kan samarbeide på miljø- og klimaområdet.  

– Vi er særlig interessert i å drøfte hvordan vi kan støtte Bolivias arbeid for å bevare regnskogen. Per i dag finnes det ingen form for insentiver for å beskytte regnskogen, og dette er også noe som må diskuteres i internasjonal sammenheng, sa Solheim.  

Store deler av Bolivias landområder er uberørt regnskog med et unikt biologisk mangfold. Avskogingen i Bolvia anslås til 3.000 kvadratkilometer årlig. Bolivia rammes dessuten hardt av klimaendringene. Ekstremværfenomener som tørke og flom truer matproduksjonen, og fører til at folk tvinges til å flytte på seg.