Historisk arkiv

Irans ambassadør innkalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet innkalte mandag Irans ambassadør til Norge, Faraji-Rad, for å be om opplysninger vedrørende Jafar Kiani. Bakgrunnen for innkallingen er informasjon om at han skal ha blitt henrettet ved steining utenfor byen Takestan 5. juli. Kiani er dømt til døden for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold til Mokarrameh Ebrahimi.

Utenriksdepartementet innkalte mandag Irans ambassadør til Norge, Faraji-Rad, for å be om opplysninger vedrørende Jafar Kiani. Bakgrunnen for innkallingen er informasjon om at han skal ha blitt henrettet ved steining utenfor byen Takestan 5. juli. Kiani er dømt til døden for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold til Mokarrameh Ebrahimi.

Ambassadør Faraji-Rad ble møtt av statssekretær Liv Monica Stubholt. I møtet gjentok Stubholt Norges sterke fordømmelse av dødsstraff, og steining som henrettelsesmetode. Det ble videre understreket at  Norge holder Iran ansvarlig i forhold til hva som skjer med Kiani, Ebrahimi og deres felles barn. Ambassadør Faraji-Rad kunne verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt henrettelsen hadde funnet sted, men ville undersøke saken omgående. 

Saken om paret fra Takestan i Iran ble kjent kort tid før de skulle henrettes ved steining den 21. juni. Parets barn sitter i fengsel sammen med moren. Utenriksminister Jonas Gahr Støre innkalte 20. juni Irans ambassadør for å protestere mot den planlagte henrettelsen.  

I tillegg til å ta opp Kiani-saken tok Stubholt sterk avstand fra de nylig idømte fengselsstraffene mot ni iranske kvinnelige menneskerettighetsforsvarere. To av kvinnene er i tillegg dømt til pisking. Flere av kvinnen arbeidet for å avskaffe steining som henrettelsesmetode.