Historisk arkiv

Dagsrapport fra WTO 26. juli 2008 - signaliseringskonferanse på tjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 26.07.08

I dagens møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland er til stede innledet generaldirektør Lamy med å informere medlemslandene om den pakken som hadde kommet ut av konsultasjonene dagen før.

I dagens møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland er til stede innledet generaldirektør Lamy med  å informere medlemslandene om den pakken som hadde kommet ut av konsultasjonene dagen før.  Denne pakken ble omtalt i gårdagens rapport.

Pakken ble lagt ut på WTOs nettside for medlemslandene i går slik at den var tilgengelig for alle medlemsland, og papirkopier var tilgjengelige i møterommet. Lamy understreket at medlemslandene som hadde deltatt i konsultasjonene hadde vist betydelig politisk vilje til bevegelse i arbeidet med pakken. Elementene i pakken henger sammen, og må sees i sammenheng. Han gjorde det klart at enkelte medlemsland hadde reservasjoner mot deler av pakken, og at pakken ikke innebærer at man er ferdig med de sentrale spørsmål på landbruk og industrivarer. Imidlertid gir den medlemslandene elementer som behøves for videre fremskritt i forhandlingene.

Videre gjorde han det klart at formennene nå gikk i gang med konsultasjoner med de mest berørte medlemsland om en rekke av de spørsmålene som ikke er behandlet i pakken. Disse spørsmålene er svært viktige for mange medlemsland. På landbruk gjaldt dette blant annet bomull, preferanser, tropiske produkter, toll innenfor kvoter, tollforenkling, sensitive produkter for utviklingsland og tollkvoteadministrasjon. På industrivarer vil det bli konsultert om blant annet preferanser, nye medlemsland og sæbehandling av Venezuela. Disse konsultasjonene vil avholdes lørdag og søndag.

I den påfølgende debatten sa de aller fleste medlemsland at pakken representerte et viktig steg videre i forhandlingene. Enkelte medlemsland reserverte seg mot deler av pakken. Tre medlemsland sa at pakken ikke var akseptabel slik den forelå, men ville arbeide videre med andre medlemsland for å finne løsninger som kunne samle konsensus.

Deretter orienterte Utenriksministeren igjen TNC om sine videre konsultasjoner på de TRIPS relaterte spørsmålene. Han sa at medlemslandenes posisjoner lå langt fra hverandre, og at han ville fortsette sine konsultasjoner for  å finne en vei videre på disse spørsmålene.

Landbruks- og matministeren og statssekretær Walaas (UD) orienterte senere på dagen de norske organisasjonene om status i forhandlingene.

Lørdag ettermiddag ble det holdt en såkalt ”Signalkonferanse” om tjenester hvor ministre fra 30 land, inklusive Norge deltok. Formålet var at ministrene skulle gi signaler om hvilke mulige forbedringer de kunne komme med i sine tilbud etter at det var oppnådd enighet om modaliteter på landbruk og industrivarer, samt hvilke forbedringer man forventet av andre.

Lamy pekte på at konferansen var av ”politisk natur” i den forstand at forhandlingene om tjenester ville fortsette utover høsten og at spørsmålet nå var om ministrene følte at signalene var komfortable nok til at de ville bidra til et gjennombrudd i AG og NAMA.

Det var allmenn tilslutning til at konferansen var nyttig og det blir nå opp til hver enkelt deltaker å vurdere dette spørsmålet.

Lamy vil rapportere fra konferansen til det avsluttende TNC-møtet og i mellomtiden vil særlig de store aktørene måtte avveie balansen mellom AG/NAMA og forbedrede tilbud på tjenester.

Når det gjelder Utenriksministerens innlegg på konferansen vises til Utenriksdepartementets hjemmesider.  

I tillegg har Utenriksministeren sendt ut en egen pressemelding om tjenester.