Historisk arkiv

Dagsrapport WTO 28. juli 2008 - noen fremskritt, men store motsetninger på sentrale spørsmål for u-land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 28.07.08

Utenriksminister Støre oppsummerte fra sine konsultasjoner om de TRIPS-relaterte spørsmålene. Han mente å se konturene av en mulig løsning, men at det fortsatt var langt igjen til enighet. Møtene fortsetter.

 I dagens TNC innledet Lamy som vanlig med å rapportere fra gårsdagens grønneromsmøte og de konsultasjoner som hadde foregått i større og mindre grupper i løpet av gårsdagen. Disse gikk i hovedsak på elementer som ikke er omfattet av fredagens “pakke”. Han ga en ganske detaljert presentasjon av hvor man sto. Mye godt arbeid var gjort og man nærmet seg enighet på mange områder. Det ble lagt vekt på at lørdagens ”signalkonferanse” på tjenester hadde gitt et godt bilde av hvordan en mulig fremtidig tjenesteavtale kunne se ut.

På landbruk har man gjort fremskritt på store saker som behandlingen av tropiske produkter og bananer. U-landenes sensitive produkter, sikkerhetsmekansimen for u-land, toll innenfor kvoter, handelsvridende støtte i MUL, nye medlemsland, eksportrestriksjoner og statshandelsforetak var blitt diskutert i konsultasjoner og man nærmet seg løsninger. De viktigste utestående spørsmålene (utenom det som er omfattet av pakken) er således bomull, tollforenkling og hvorvidt det skal være anledning til å opprette helt nye tollkvoter.

På industrivarer hadde man konsultert på toll- og kvotefri behandling av MUL, preferanser, spesialbehandling for Bolivia, Mongolia, Sør-Afrika, Venezuela og GCC/Oman, videre behandling av sektorforhandlinger, små sårbare økonomier, produktdekning og nye medlemsland. Det var gjort fremskritt men ingenting var ferdigstilt.

Lamy indikerte at man kunne forvente nye utkast til avtaletekster i løpet av mandagen og at det ville bli gitt tid til å konsultere om disse. Han la vekt på at det nå var et spørsmål om timer, ikke dager, før man måtte bli enige og at tekstene ikke ville inneholde noen overraskelser.

Utenriksminister Støre oppsummerte fra sine konsultasjoner om de TRIPS-relaterte spørsmålene. Han mente å se konturene av en mulig løsning, men at det fortsatt var langt igjen til enighet. Møtene fortsetter.

Mange medlemmer tok ordet i den påfølgende debatten som var preget av en til dels skarp tone. Den foreslåtte løsning på bananer ble særlig kommentert av en rekke afrikanske land. Selv om man er kommet et langt steg mot en løsning er man ennå ikke i mål. Et annet sentralt tema var hvordan man skal løse spørsmålet om ACP-landenes preferanseerosjon på EU/USAs markeder. Debatten var preget av intern uenighet i MUL-gruppen. USA anklaget India og Kina for å sette forhandlingene i fare, og ble møtt med tilsvarende anklager tilbake.

Etter TNC møttes G7-gruppen. Et hovedspørsmål der det er betydelig uenighet er den spesielle sikkerhetsmekanismen (SSM) for u-land. Møtene i denne gruppen fortsatte hele kvelden og ventelig utover natten. Av denne grunn ble det ikke avholdt møte i den utvidede ministerkretsen med ca 30 land. Det var ved midnatt uklart når reviderte avtaletekster vil foreligge.

Landbruks- og matminister Brekk og statssekretær Walaas orienterte som vanlig de norske organisasjonene om status i forhandlingene.