Historisk arkiv

Om import av selprodukter til EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På bakgrunn av oppslag i media om at Europaparlamentets indre-markeds komite har kommet med sin innstilling om å forby import av selprodukter, vil Utenriksdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet understreke følgende.

På bakgrunn av oppslag i media om at Europaparlamentets indre-markeds komite har kommet med sin innstilling om å forby import av selprodukter, vil Utenriksdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet understreke følgende:

Saken er ikke ferdigbehandlet på EU-siden. Det gjenstår å se om Europaparlamentet og Ministerrådet følger opp komiteens vedtak og kommer til enighet.

- Norsk selfangst er basert på prinsippene om bærekraftig utnyttelse av levende marine ressurser. Innføring av et forbud mot handel med selprodukter vil kunne gripe inn i Norges rett til slik beskatning, og er derfor en viktig prinsippsak for oss. Vi mener også at det slikt forbud kan være i strid med WTO-regelverket. Derfor arbeider vi mot innføringen av et forbud mot handel med selprodukter. Samtidig søker vi å påvirke utformingen av forbudet i tilfelle det skulle bli vedtatt. Parallelt kan Norge gå inn for at det fremforhandles en internasjonal avtale eller standard for dyrevernmessig forsvarlig høsting av selbestander, forutsatt at det skjer i et organ eller forum hvor Norge deltar fullt ut, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

- Norges syn på EUs forslag om å forby handel med selprodukter, er gjentatte ganger tatt opp av regjeringens medlemmer og på embetsnivå med Europakommisjonen, sentrale medlemmer av Europaparlamentet og med alle EUs medlemsland. Saken har vært tatt opp i politiske samtaler med EU, både av statsministeren, utenriksministeren og meg selv, sier Helga Pedersen.

Blant annet har utenriksminister Jonas Gahr Støre tatt opp saken med Kommisjonens president José Manuel Barroso, og med saksordfører Diana Wallis i Parlamentet. Utenriksministeren har skrevet brev til Kommisjonen og det har vært en rekke møter på ekspertnivå. Fiskeri- og kystministeren har tatt opp saken med EU-kommissærene Borg og Dimas, og tok også opp saken da Europaparlamentets fiskerikomite var i Norge i mai i fjor. Norge arrangerte også en egen briefing om saken i Europaparlamentet i 2007. Samtlige sentrale MEP’er har fått informasjon om norske synspunkt i sakens anledning.