Historisk arkiv

Utviklingsbank sletter Haitis gjeld

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den interamerikanske utviklingsbanken har slettet hele gjelden til Haiti, blant annet etter press fra miljø- og utviklingsmnister Erik Solheim.

Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB) har slettet hele gjelden til Haiti, blant annet etter press fra miljø- og utviklingsmnister Erik Solheim.

Den interamerikanske utviklingsbanken sletter all gjeld til Haiti. De gir samtidig 13 milliarder kroner i gavebistand til det jordskjelvrammede landet.

- Dette er veldig gledelig! Vi må gjøre alt vi kan for å sørge for at Haitis gjeldsbyrde ikke hindrer Haiti i å komme seg raskt på fote igjen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

På bankens årsmøte ble det vedtatt å slette hele restgjelden på nesten 3 milliarder kroner. I tillegg skal utviklingsbanken gi Haiti 13 milliarder kroner i gavebistand de neste elleve årene. Det betyr rundt 1,2 milliarder kroner i året.

- Utviklingsbanken er Haitis største kreditor. Derfor er denne slettinga spesielt viktig, sier Solheim.

Norge har helt siden jordskjelvet den 12. januar 2010 jobbet hardt for størst mulig gjeldssletting for Haiti. Norge var et av de aller første landene som gikk inn for at Haitis gjeld til IDB måtte slettes så raskt som mulig.

- Vi tok det direkte opp med banksjefen Luis Alberto Moreno i slutten av januar. Det er gledelig at presset og arbeidet nå har båret frukter, sier Solheim.

På årsmøtet i Cancún, Mexico 22.-23. mars fikk IDB tilslutning til å øke sin aksjekapital med 70 milliarder dollar. Aksjeutvidelsen representerer en økning på 70 prosent. Det betyr at banken kan øke utlån til sine 26 medlemsland i Latin-Amerika og Karibia til 12 milliarder årlig. Norge er et av IDBs tjue medlemsland utenfor regionen.

I tillegg til økningen av IDBs ordinære kapital og slettingen av Haitis gjeld, vedtok eierne av banken en ekstraordinær tilførsel til IDBs fond for de fem fattigste landene i regionen på 217 millioner dollar.

Mye er gjort for å bedre bankens effektivitet, relevans og kvalitet de siste årene. Kapitaløkningen gis under forutsetning av at banken fortsetter dette reformarbeidet.

Solheim mottok over 4500 e-poster om å slette u-landsgjelda for Haiti. Norge har gitt 200 millioner kroner i humanitær bistand etter jordskjelvet.

Her finner du mer informasjon om hva Norge gjør.