Historisk arkiv

Norge satser på kvinner i fattige land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fornyer handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet fram til 2013.

- Kvinners rettigheter og makt er viktig for utvikling i fattige land. Det må vi bli enda flinkere til å utnytte, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norge satser på å fremme kvinner og likestilling. Det var en høy norsk profil under møtet i FNs kvinnekommisjon i mars. Det er det siste i rekken av eksempler der Norge er i front på internasjonale arenaer. Se bilder fra FN-møtet her.

Likestilling er viktig for å bygge opp Norges omdømme.

- Vi har fortsatt mye ugjort. Snuoperasjonen er ikke fullført. Handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet blir derfor videreført ut 2013, sier Solheim.

Det er fire temaer som er sentrale for satsingen på likestilling. Kvinners makt og deltakelse i samfunnet er viktig. Det er også retten til kontroll over egen kropp og seksualitet. I tillegg jobber Norge for retten til et liv uten vold. Hovedfokuset framover er på faglig støtte til å sette dette ut i livet.

- Samtidig vil vi rette mer oppmerksomhet mot menns roller og muligheter, sier Solheim.

Solheim forventer resultater. Strategien spisser innsatsen mot sju pilotland. Fem er afrikanske. Pilotlandene er Angola, Etiopia, Malawi, Mosambik, Uganda, Nepal og Nicaragua. De får styrket oppfølging og oppmerksomhet. Solheim vil også koble kvinner og likestilling til andre satsinger. Det gjelder alt fra klima og miljø til fred og forsoning.

Les hele handlingsplanen

****

Pressemeldinger og nyheter om bistand og utvikling skal være lette å lese. Solheims rådgivere bruker Liks til å teste hvor enkle tekster er å lese. Teksten du nå leser har en verdi på 38. Det er det samme som i et ukeblad. Les mer om kampen for et enklere språk i staten hos Klarspråk.no.