Historisk arkiv

Norge leder møte om det somaliske sjørøverproblemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kontaktgruppen om det somaliske sjørøverproblemet møtes under norsk ledelse i New York torsdag 28. januar. En lang rekke land og organisasjoner deltar. Hovedformålet er å koordinere og styrke tiltak som beskytter skipsfarten utenfor Somalia mot piratvirksomhet. Erfaringen viser at tiltakene virker. Samtidig har sjørøverne utvidet sitt operasjonsområde til langt ut i Det indiske hav.

- Samarbeidet gjennom kontaktgruppen har skapt bedre beskyttelse for skipsfarten og for humanitære hjelpesendinger til Somalia. Selv om antallet angrep mot skip har gått opp den siste tiden, lykkes sjørøverne med en mye mindre andel av angrepene. Men store og grunnleggende utfordringer gjenstår, sier statssekretær Gry Larsen.

Det siste året har kontaktgruppen utarbeidet anbefalinger for skips opptreden utenfor Somalia, som nesten tre av fire skip følger. Det militære nærværet har virket forebyggende, særlig i Adenbukta, inkludert med norske bidrag. Kontaktgruppen er også blitt enige om å styrke regionale lands evne til å straffeforfølge sjørøvere.

Kontaktgruppens arbeid foregår i fire arbeidsgrupper som arbeider med regional kapasitetsbygging og militær koordinering, rettslig forfølging av pirater, forebyggende tiltak for rederinæringen, og kommunikasjon. Plenumsmøtet i New York ledes av seniorrådgiver i UD, Carl P. Salicath, som er kontaktgruppens nåværende formann. Rundt 130 deltakere fra mange land og organisasjoner er påmeldt, inkludert representanter for FN, EU, NATO, Kina, India, USA og FNs sjøfartsorganisasjon (IMO), i tillegg til representanter for Somalia.

- Somalia er et land i dyp krise og løsningene på de grunnleggende problemene der ligger i å skape fred og økonomisk utvikling på land. Det vil redusere rekrutteringen til den typen kriminell aktivitet sjørøverne representerer. Tiltakene mot sjørøveri må sees i lys av den bredere internasjonale innsatsen for positiv utvikling i Somalia, og her vil Norge fortsette å spille en aktiv rolle, sier statssekretær Gry Larsen.