Historisk arkiv

Sudan-troikaen: Sterk bekymring for situasjonen i Abyei bare uker før delingen av Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge, USA og Storbritannia – som utgjør den såkalte ”Sudan-troikaen” – utrykker sterk bekymring for situasjonen i Abyei samt sikkerhetssituasjonen i Blånilen og Sør-Kordofan bare fire uker før delingen av Sudan 9. juli.

Norge, USA og Storbritannia – som utgjør den såkalte ”Sudan-troikaen” – utrykker sterk bekymring for situasjonen i Abyei samt sikkerhetssituasjonen i Blånilen og Sør-Kordofan bare fire uker før delingen av Sudan 9. juli.  

I en felles uttalelse fra de tre landenes spesialutsendinger understrekes behovet for at partene i Sudan, National Congress Party (NCP) og Sudan People’s Liberation Movement (SPLM), setter alt inn på å finne løsninger på Abyei-problematikken og andre utestående spørsmål før Sør-Sudan blir selvstendig om fire uker, den 9. juli. Uttalelsen etterlyser også at alle uautoriserte styrker tilbaketrekkes fra Abyei i henhold til Kadugli-avtalen, og berømmer Etiopias positive rolle i Sudan og deres tilbud om hjelp til å stabilisere sikkerhetssituasjonen i Abyei.  

Uttalelsen viser også til den spente sikkerhetssituasjonen i Blånilen og Sør-Kordofan. Partene oppfordres til å fortsette sikkerhetsforhandlingene i regi av AUHIP og å unngå handlinger som kan destabilisere områdene.