Historisk arkiv

Norge følger opp FN-anbefalinger om menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge presenterer i dag sin midtveisrapport om oppfølgingen av FNs anbefalinger på menneskerettighetsområdet. Norges rapport til FNs menneskerettighetsråd legger frem arbeidet som er gjort etter FNs gjennomgang (UPR) av menneskerettighetssituasjonen i Norge i 2009.

 - Vi legger stor vekt på å følge opp anbefalingene fra FNs gjennomgang av menneskerettighetssituasjonen i Norge. Menneskerettighetshøringene i FN har vist at alle land har utfordringer på dette området - også Norge. Vi har derfor utarbeidet en midtveisrapport av oppfølgingen av anbefalingene Norge fikk i 2009, sier statssekretær Gry Larsen.

Midtveisrapporten vil skape en plattform for innspill fra frivillige organisasjoner og andre aktører om veien videre mot Norges neste høring i FNs menneskerettighetsråd våren 2014.

Norge ble for første gang vurdert under UPR-ordningen (Universal Periodic Review) i desember 2009. Høringen munnet ut i 91 anbefalinger, hvor Norge aksepterte 66 anbefalinger i sin helhet og 5 anbefalinger ble delvis akseptert. I tillegg påtok Norge seg to frivillige forpliktelser. Høringen viste at selv om Norge har kommet langt i å sikre menneskerettighetene, har vi utfordringer blant annet på områder som vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, etnisk diskriminering og diskriminering av kvinner. Norge har gjennomført midtveisrapporten på frivillig basis.

Rapporten kan leses her 

Les det norske innlegget
(delegasjonen i Geneve sine hjemmesider)